Nikako na zelenu granu: Hrvatskoj prijeti nova kazna

Split, Zagreb, svejedno je

Nikako na zelenu granu: Hrvatskoj prijeti nova kazna

Nebrojeno puta Hrvatski nogometni savez drakonski je kažnjen zbog ispada navijača. Nekada zbog nacionalizma, nekada radi isticanja nacističkih simbola.

Najpoznatiji ispad desio se u Splitu kada je na terenu "izrezbaren" znak "svastike" zbog kojeg su Šuker i ostali imali mnogo problema.

Kukasti križ, simbol nacističkog režima, koji je osvanuo na terenu spitskog stadiona Poljud za vrijeme kvalifikacijske utakmice za EURO 2016. između Hrvatske i Italije, podignuo je buru u hrvatskoj javnosti i bila je udarna vijest u hrvatskim medijima, no prostor su mu posvetili i talijanski, ali i drugi svjetski mediji.

Pokušaji radnika na stadionu da tokom poluvremena uklone svastiku i nisu bili baš uspješni, naveo je tada Eurosport. "Hrvatsku gotovo sigurno očekuju nove kazne", objavili su.

Interesantno je da je susret protiv Italije Hrvatska tada igrala pred praznim tribinama zbog uzvikivanja pozdrava 'Za dom - spremni' na utakmici protiv Norveške i nereda na utakmici protiv Italije u Milanu, u strahu od novih sankcija UEFA-e.

I nakon svega toga, a poslije historijskog srebra na Svjetskog prvenstvu Hrvatska bi ponovo mogla biti kažnjena. Kako pišu tamošnji mediji u jednom trenutku tokom prvog poluvremena na istočnoj tribini Maksimira obješena je hrvatska zastava sa natpisom "UHDDR Čepin" koja je za cilj imala da isprovocira Špance.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Brzo nakon toga iznad zastave izvješena je i katalonska zastava uz koju je stajao transparent "Free Catalonia".

Budući da su u UEFA-i vrlo rigorizni po ovome pitanju i da lgotovo nikada ne opraštaju kada se dese ovakvi slučajevi, za oččekivati je njovu kaznu ha Hrvatski nogometni savez premda su zastava i transparent vrlo brzo uklonjeni.

Top Komentari

bosanac
to je balkanski mentalitet
1 0
bosanac
to je balkanski mentalitet
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi