Sada je i Niki Kovaču postalo jasno: Uprava kluba sve vrijeme ga pravila budalom

Odavno je poznato

Sada je i Niki Kovaču postalo jasno: Uprava kluba sve vrijeme ga pravila budalom

Edmir Škorić

Njemački bundesligaš Wolfsburg jutros je objavio da je raskinuta saradnja sa hrvatskim trenerom Nikom Kovačem (52).

Wolfsburg je u subotu poražen kod kuće od Augsburga s 3:1 i to je bila 11. vezana utakmica bez pobjede za bivšeg njemačkog prvaka. Klub je potom donio odluku da smijeni Kovača, koji je ionako već dugo vremena bio na izlaznim vratima.

S prvim trenerom klub napuštaju i njegovi pomoćnici, njegov brat Robert Kovač (49) i Aaron Briggs (36). A čini se da je Wolfsburg već dobio novog trenera. Zapravo, prema pisanju njemačkog Bilda, to se odavno zna, samo se čekao trenutak kada će klub napraviti promjenu.

Sudeći po tome, Niku Kovača je uprava kluba pravila budalom. Iza leđa su mu spremali otkaz, uveliko dogovorivši njegovog nasljednika, dok je on marljivo radio i tražio način da izvuče ekipu iz krize. Nije u tome uspio, pa je na kraju uslijedilo ono što je odavno isplanirano.

Naime, Wolfsburg će preuzeti Ralph Hasenhüttl (56), a prvi trening s novom ekipom odradiće već u utorak. Ovaj stručnjak, bivši napadač, savršeno odgovara profilu zahtjeva Wolfsburga. Nezaposlen je, ima iskustvo u Bundesligi, ima dobru reputaciju i smatra se tvorcem poboljšanja i promicateljem talenata.

Oglasi

Austrijanac rođen u Grazu dokazao je da je apsolutno vrhusnki trener. U sezoni 2016/17 je Leipzig vodio do statusa viceprvaka, te samim tim do historijskog nastupa u grupama Lige prvaka.

U Engleskoj je spasio Southampton ispadanja i čak je proglašen u Premier ligi menadžerom mjeseca jula 2020. godine. Njegov prosjek poena u Bundesligi je 1,57. Kovačev kao trener VfL-a je 0,96.

Jedina nesreća je što Hasenhüttl neće moći upoznati svoj cijeli tim do sljedeće sedmice, budući da je većina igrača VfL-a na međunarodnim putovanjima sa svojim nacionalnim timovima. Barem će mu ostati na raspolaganju Maximilian Arnold (29), kapiten i vodeći igrač.

On će na klupi nekadašnjeg prvaka Njemačke debitovati 30. marta u meču protiv Werdera u Bremenu, ali raspored na startu mu neće biti lak jer slijede dueli sa Borussijom M'gladbach i Leipzigom...

Hasenhüttl je u trenerkoj karijeri osim Southamptona i Leipziga vodio Ingolstadt, Aalen i Untrehaching, dok je u igračkoj karijeri nastupao za Koeln, drugi tim Bayerna, Lierse, Mechelen, Austriju Beč i Gr. Furth.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi