Niko ne želi 'novu Ligu prvaka': Nema potrebe da fudbaleri budu još bogatiji
Od 2024. godine najavljene su velike promjene u Ligi prvaka. UEFA želi da to bude isključivo liga za bogate klubove (Foto: EPA)

Jasna poruka prvog čovjeka La Lige

Niko ne želi 'novu Ligu prvaka': Nema potrebe da fudbaleri budu još bogatiji

M. Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) najavila je mogućnost promjene sistema takmičenja u Ligi prvaka.

UEFA želi da od 2024. godine Liga prvaka dobije novi sistem takmičenja, kojeg je predložio prvi čovjek Juventusa Andrea Agnelli.

U tom formatu u Ligi prvaka bi igrala 32 tima smještena u četiri grupe sa osam ekipa, a klubovi bi se plasirali u ovo takmičenje po rezultatima iz prošlosti, odnosno po uspjesima u prošlosti.

To bi značilo da plasman u prvenstvu ne bi značio previše. Ligu prvaka bi igrali samo oni najbogatiji, dok bi mali klubovi ostali bez ikakve šanse da zarade nešto novca plasmanom u elitno takmičenje.

Englezi su se već pobunili protiv novog sistema, a protiv je i predsjednik španske La Lige Javier Tebas.

"Takav sistem urušava vrijednosti nacionalnih prvenstva. Govore o cifri od oko 800 miliona eura za nagrade u "novoj Ligi prvaka", ali to bi značilo da samo pune kofere novcem i da će igrači pojedinih timova imati sedam umjesto pet luksuznih automobila", rekao je Tebas, te je dodao:

"Mora se misliti na lige u drugim zemljama. Nema potrebe da se fudbaleri načine još bogatijim. Ima dosta novca u fudbalu, ali ne trebaju od toga imati korist samo najbogatiji i najbolji fudbaleri na svijetu", istakao je Tebas.

Englezi jednoglasno rekli "ne"

Interesantno je da je svih 20 klubova iz Premiershipa odlučilo da kaže "ne" ovakvim promjenama u Ligi prvaka.

"Svi klubovi su jednoglasno donijeli odluku da je neprihvatljivo da evropske fudbalske organizacije donose odluke o kalendaru i kompetitivnosti domaćih utakmica. Radićemo skupa da zaštitimo Premier ligu", stoji u saopštenju klubova, te se dodaje:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Fudbal je u Engleskoj važan dio kulture i svakodnevnog života. Milioni navijača dolaze na utakmice širom zemlje i rivaliteti između klubova se prenose kroz generacije. Branićemo svoj fudbal svim silama".

Pored promjene sistema takmičenja od 2024. godine je najavljena mogućnost i da se utakmice Lige prvaka igraju vikendom, što bi itekako poremetilo nacionalna prvenstva.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi