Od kantonalne lige do titule sa kultnim klubom: Filmska priča Nikole Katića i Rangersa
FOTO: EPA

Osam nevjerovatnih godina

Od kantonalne lige do titule sa kultnim klubom: Filmska priča Nikole Katića i Rangersa

Haris Zilić

Fudbaleri škotskog Rangersa 55. put u klupskoj historiji osvojili su titulu prvaka Škotske.

Ali ova je može se slobodno reći puno vrijednija od prethodne 54.

Ova je došla nakon decenije borbe, finansijskog kraha, izabcivanja u četvrti rang. Postepeno vraćanje, a cijelo vrijeme gledate kako vam najveći rival Celtic broji titule.

Rangerse je na tron vratio Steven Gerrard, legenda Liverpoola, ali u ovom tekstu nećemo o Gerarrdu , nego o momku koji je dokazao da se velikom željom i upornošću može doći do visina i zavidne karijere.

Glavni junak naše priče je Nikola Katić. Prije osam godina, dok su Rangersi krenuli pute oporavka, Nikola je igrao ligu HNK-a u dresu HNK Stoca. To je bila sezona 2013/2014. Junior Katić je igrao za seniore Stoca u četvrtom rangu bh. loptanja, a iste sezone Rangersi su nakon promocije iz četvrtog ranga u treći, ganjali ulaznicu za škotski Championship.

Opet se vraćamo na period od osam godina. Taj mladić koji je trčkarao terenima po Hercegovini, danas slavi titulu sa Rangersima.

Oglasi

Nije to bio lagan put. Od Stoca, preko Opuzena, Slaven Belupa do kultnog Ibroxa.

Trener u juniorima Stoca mu je bio Vide Raguž, dok je u seniorskom timu bio pod trenerskom komandom Zorana Škrbe.

Iz Stoca u Opuzen znao je stopirati. Čekate sa torbom na leđima i sanjate svoje fudbalske snove. Amaterski nivo, nema novca, ali ljubav Vam ne dopušta da odutanete. Nikola nije odustajao. Ni hercegovačko zvizdan ga nije spriječavao da trenira, ni stopiranje, putovanje.

Katić je igrao za U21 selekciju Hrvatske, a poziv iz NFSBiH nikad nije došao, zašto, zbog čega, te odgovore nikada nećemo saznati.

"Do sada nije bilo interesa, ali ko zna šta budućnost nosi. BiH je moja zemlja kao i Hrvatska, tu sam rođen i rado u svoj Stolac dolazim kad god sam u prilici... Teško je sada davati neke odgovore, pogotovo jer sam prethodno igrao baš za Hrvatsku. Vidjet ćemo, kažem, nikad se ne zna", rekao je Katić u ranijem itnervju za SportSport.ba o eventualnom nastupu za BiH.

Ostavit ćemo reprezentacije sa strane i Nikolinu priču dobro podebljati. Filmski, junački, od litice odustajanja do naslova prvaka, sa kultnim Rangersima.

Samo Nikola zna, koliko je bilo teško, a mi ćemo zapisati da je jedan momak sa juga BiH iz malog Stoca, postao prvak Škotske.

Top Komentari

Mowzilla
Ma sad ce se i komsiiama dici apetit, jedino ako do tad ne postane novi slucaj kao Jozo Simunovic...
2 0
gogs
Lik povrijedjen godinu dana okruglo :D
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti