Nizozemci snimili film o bh. treneru i njegovoj životnoj drami

Premijerno prikazan na FOX Sport 1

Nizozemci snimili film o bh. treneru i njegovoj životnoj drami

Mediji u Nizozemskoj veliku pažnju posvetili su bh. treneru Dariju Kaleziću i njegovoj životnoj priči.

Kalezić je ime napravio u Nizozemskoj, kao trener u Eredivisiji je imao priliku voditi Graafschap i Rodu, a u ovu zapadnoevropsku zemlju došao je 1994. godine spašavajući živu glavu. 

Priča i sve ono što je prošao kroz taj period impresioniralo je Nizozemce u toj mjeri da su snimili dokumentarac "Soldaat van Waalwijk" (Vojnik iz Waalwijka), koji je sinoć u 21:00 premijerno prikazan na televiziji FOX Sport 1. Priča je to o Kalezićevom dizanju iz pepela i ostvarivanju sportskih snova. 

Njegov početak je bio neobičan za mostarske prilike, najčešće je Velež "davao" igrače Lokomotivi, ali ovaj put bilo je drugačije. Sa 18 godina je debitovao za prvi tim Lokomotive i dao obećanje stricu da će u roku od godinu dana napraviti transfer iz republičkog ligaša u Velež, u što je malo ko vjerovao, no uspio je. Igrati za Velež bio je tada san svakog mostarskog dječaka. 

"Živio sam kao redovnik, pazio na prehranu, izlaske s prijateljima sam zanemario. I eto, isplatilo se. Potpisao sam četverogodišnji ugovor", prisjetio se Kalezić kako je njegova karijera dobila profesionalne konture.

Slika iz dokumentarca 'Vojnik van Waalwijk'.

Ponadao se da je došlo vrijeme da napreduje, ali počele su drame. Od fudbala više nije ništa bilo.

"Poslije nekoliko mjeseci je počeo rat. U toku najvećih ratnih razaranja odlazim 45 kilometara južnije, u Metković."

Za Kalezića su to bile utakmice života. Novac i veze je koristio kako bi s ocem, majkom, sestrom 'pobjegao' u Nizozemsku, a u tom razdoblju vodio je pregovore i sa Hajdukom.

"Sa Hajdukom sam tri puta razgovarao, ali zbog etničkih napetosti nikada nije došlo do potpisa", objašnjava Kalezić.

U Nizozemsku je otišao 1994. godine. Na tom putu pomogli su Boban Pavlov i Bas van 't Westeinde, a u međuvremenu zaigrao je i za tamošnji FC Den Bosch u kojem je razvio posebnu vezu sa tada velikim talentom Ruudom van Nistelrooyem, koji mu je danas jedan od velikih prijatelja.

Ti počeci, kaže, nisu bili lagani jer su ga kao izbjeglicu nerijetko podcjenjivali, a na putu do cilja nije ga pokolebalo ni to što je uz fudbal jedno vrijeme morao raditi i u tvornici metala.

"Iz poštovanja prema Leu van Veenu nisam mogao odbiti taj posao", kaže Kalezić misleći na tadašnjeg trenera Waalwijka koji mu je nakon mnogih nedaća dao šansu da zaigra prvoligaški fudbal.

U Mostar se rado vraća kada je god u mogućnosti.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

"Moj otac i dalje živi tamo. Nekoliko puta godišnje dolazim i osjećam emocije i dalje", priznaje Kalezić.

Hrabrost, borbenost, pozitivan karakter i mentalitet pobijedili su sve životne prepreke. Kao stranac Kalezić je nakon igračke karijere dobio priliku da radi i kao trener u Eredivisiji, a dosad je još bio u Belgiji, Saudijskoj Arabiji, Indoneziji, na Novom Zelandu...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi