Skandal u Budimpešti: Zaštitari na stadionu uzeli LGBT zastave, a UEFA otkrila ko je to naredio

Šta se dešava na Puškaš Areni?

Skandal u Budimpešti: Zaštitari na stadionu uzeli LGBT zastave, a UEFA otkrila ko je to naredio

E. Čaušević

Reprezentacija Nizozemske igra trenutno protiv Češke utakmicu osmine finala Evropskog prvenstva.

Utakmica između Nizozemske i Češke igra se na Puškaš Areni u Budimpešti, a pred početak utakmice desio se skandal o kojem bruje svi evropski mediji.

Naime, pojedini novinari koji prisustvuju utakmici u Budimpešti objavili su da navijačima nije bilo dozvoljeno da unose zastave u duginim bojama koji je simbol LGBT zajednice.

Veliki broj nizozemskih navijača donijelo je ove zastave na meč protiv Češke, ali nisu bili u mogućnosti da iste unesu na tribine stadiona u Budimpešti.

Novinari iz Budimpešte javili su prvo da UEFA stoji iza svega i da su zabranili da se zastave s duginim bojama nađu na tribinama zbog čega je UEFA dobila veliki broj kritika.

[twitter]https://twitter.com/RKDasgupta/status/1409183492802584577[/twitter]

Oglasi

Međutim, ubrzo nakon toga iz UEFA-e su poručili da oni nemaju jednostavno ništa s tim, te da je to odluka organizatora utakmice iz Mađarske.

Naime, zaštitari na stadionu su prije ulaska na tribine pregledavali navijače, a svako ko je ima zastavo u duginim bojama ona mu je oduzeta i dobili su objašnjenje da je na snazi odluka da se takve zastave oduzmu na ulazu na stadion.

UEFA je saopštila da je takvu odluku donijela mađarska vlast, a to su podržali zaštitari koji su ignorisali pravilnik UEFA-e.

Navijači do sada nisu imali problema da pruže podršku LGBT zajednici, ali u Mađarskoj je očito drugačija situacija.

Sve je počelo prije nekoliko dana kada su navijači Mađarske otvoreno poručili da su protiv LGBT zajednice i načina na kojima im se pruža podrška, a to su svojim skandiranjem pokazali na meču protiv Njemačke.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Pojedini navijači Nizozemske pokušali su danas "da uzvrate udarac" tako što će sa što više zastava u duginim bojama doći na Puškaš Arenu, ali nisu očekivali da će ih zaštitari zaustaviti i prije ulaska na tribine.

No, ipak je bilo onih koji su uspjeli nekako od zaštitara sakriti zastave i ući na tribinu, ali zaštitari su i tada bili u akciji oduzimanja istih.

Top Komentari

gallardo.la
Veliki skandal je sto uopste postoje lgbt zastave, pogotovo sto se promovisu na sportskom takmicenju
32 3
Realist
Tako treba
20 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti