Bayern i Barca ga žele, blista na Euru, ali ga se njegovi odriču: "On je izdajica!"

Na Arubi ga ne podnose

Bayern i Barca ga žele, blista na Euru, ali ga se njegovi odriču: "On je izdajica!"

Edmir Škorić

Denzem Dumfries igra za reprezentaciju Nizozemske i u prva tri kola Eura je briljirao.

On je u prvoj utakmici postigao gol za 3:2 pobjedu nad Ukrajinom, zatim je pogodio i asistirao u 2:0 pobjedi nad Austrijom, te je jedan od najzaslužnijih za prolazak Nizozemaca u osmini finala.

Kapiten PSV-a ima 25 godina i otkupnu klauzulu od svega 15 miliona eura, zbog čega se našao na meti velikana kao što su Barcelona, Bayern i Inter, koji će pokušati da ga kupe ovog ljeta.

Postao je heroj Nizozemske, ali na malom otoku Arubi ga se odriču i smatraju izdajnikom. Dumfries je prihvatio poziv selektora Arube prije sedam godina, dok je igrao za nižerazredni Barendrecht, ali je kasnije odlučio da nastupa na velikoj sceni za Oranje.

"Tada sam ga pitao da ostane igrati za nas i službene mečeve, ali on mi je odgovorio da ne želi jer čeka poziv Nizozemske. Na to smo se svi nasmijali, jer tada je bio klinac koji je igrao za amatere, ali on je bio ozbiljan", prisjeća se tadašnji selektor Arube Giovanni Franken.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

"Aruba je ponosan otok i zato su ga zbog toga odmah otpisali kao izdajnika. Ljutnja prema Dumfriesu rasla je kako je postajao sve poznatiji, da bi kulminirala sada, kada je zvijezda Eura i želja najvećih klubova. Dumfries je zvijezda televizijskih kanala na Arubi, ali tako da ga sprdaju i izruguju. Međutim, morate ih shvatiti. Zamislite kako bi Nizozemci reagirali da Frenkie de Jong nakon debija za Oranje odluči da će igrati za Belgiju? Pokušao sam nagovoriti Dumfriesa da ostane reprezentativac Arube. Govorio sam mu: 'Denzele, ostani s nama i bit ćeš naš Roger Milla ili George Weah, nacionalni junak koji je odbio jaku reprezentaciju da bi igrao za onu koju voli!'. Odgovorio mi je da nema šanse da napravi to i da će čekati da ga Nizozemska pozove", ispričao je Franken.

Nizozemci će u nedjelju protiv Češke igrati osminu finala na stadionu u Budimpešti, a pobjednika u četvrtfinalu čekaju Danska ili Wales.

Top Komentari

Mele
Lekse nije moglo biti...
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi