Senegalci i bez Manea pokazali zube, ali presudilo je iskustvo Van Gaalovog tima

Nizozemci krenuli pobjedom

Senegalci i bez Manea pokazali zube, ali presudilo je iskustvo Van Gaalovog tima

Edmir Škorić

Nogometna reprezentacija Nizozemske pobijedila je Senegal sa 2:0 u 1. kolu grupe A Svjetskog prvenstva u Kataru.

Ekvador je u grupi A jučer pobijedio Katar sa 2:0, a danas je važna tri boda osvojila i Nizozemska, koja se dosta mučila, ali ipak iskoristila ulogu favorita i pobijedila afričku selekciju sa 2:0, golovima u zadnjih 10-ak minuta.

Izabranicima Louisa van Gaala je itekako u prilog išlo to što kod Senegalaca nije igrao povrijeđeni Sadio Mane, no i bez njega su Senegalci bili dostojan rival favorizovanoj Nizozemskoj.

Vodeći gol postignut je tek u 84. minuti. Frenkie de Jong je dobro ubacio, a sjajni PSV-ov ofanzivac Cody Gakpo osjetio na trenutak ubačaj, utrčao i glavom lijepo pogodio. Bio je to prvi udarac Nizozemaca u okvir gola. 

[twitter]https://twitter.com/UtdFaithfuls/status/1594749612841369600[/twitter]

Gakpo se smatra jednim od najtalentiranijih nogometaša današnjice i sasvim je sigurno da će već na ljeto napustiti Eindhoven. Za njega se već sada zanimaju velikani, a povezivao se najčešće s Manchester Unitedom. Dolaskom  Erika ten Haga sve je više Nizozemaca koji dolaze u Manchester ili koji bi trebali da dođu. 

Oglasi

No, idemo se vratiit današnjoj utakmici. Samo minutu nakon gola Gakpa, Senegal je mogao do izjednačenja, ali je Pape Gueyeov udarac odbranio golman Noppert. U zadnjim sekundama je rezervista Klassen ovjerio trijumf svom timu.

Noopert je imao još neke odbrane, a u 65. minuti odbranio je Diattu, dok je u drugom poluvremenu osim gola Nizozemska imala i šansu preko Van Dijhka, koji je u 53. minuti pucao preko gola.

De Jong ubacio, Gakpo pogodio (Foto: EPA)

U prvih 45 minuta samo jedna šansa za Van Gaalov tim i to kakva. U 19. minuti Bergwijn je povukao kontru i sjajno gurnuo u prostor za Janssena, on nalazi samog De Jonga, koji je prvo lažnjakom otvorio prostor, ušao u drugi dribling i onda sve upropastio.

Mogao je Senegal uz malo sreće makar do boda, a ovako ostaje da se protiv Katara i naročito Ekvadaora bori za prolaz u osminu finala uz podršku povrijeđene zvijezd Bayerna iz svog doma.

Današnji program drugog dana Mundijala počeo je utakmicom Engleska - Iran (6:2), a završit će duelom SAD-a i Walesa od 20 sati. Sutra na programu četiri meča, a otvara se duelom Argentine i Saudijske Arabije.

Senegal - Nizozemska 0:2 (Gakpo 84, Klaassen 98)

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

SENEGAL: E. Mendy - Diallo, Cisse, Koulibaly, Sabaly - Gueye, N. Mendy, Kouyate - Diatta, Dia, Sarr

NIZOZEMSKA: Noppert - Ake, Van Dijk, De Ligt - Blind, Berghuis, De Jong, Dumfries - Gakpo - Bergwijn, Janssen

Top Komentari

mate.raguz
Krvi mi,ovo nije bilo zasluzeno.Bija je Senegal duplo bolji, dva put udrili loptu i oba puta u mrezu.A tako ti je to, kad je neko sritan....
4 1
BoSanica
Za mene senegalci bolji bili ali ovi drugi iskoristili prilike! Ne podrzavam evropu i pijune male, sto sve rade sto drugi i ruze druge nacije, vjere i kulturu! Evropa je propala, sve sire sto od loseg pocinje! Jadan ovaj svijet, kud ide
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije