FIFA odnijela pobjedu: Reprezentacije odustale od traka podrške LGBTQ+ populaciji
Zbog kršenja pravila o opremi i oblačenju FIFA je zabranila trake podrške LGBTQ+ populaciji (Foto: EPA)

FIFA odnijela pobjedu: Reprezentacije odustale od traka podrške LGBTQ+ populaciji

Midhat Šljivak

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zaprijetila je kapitenima i Savezima reprezentacija u Kataru da će biti kažnjeni ako se na terenu pojave s trakom podrške LGBTQ+ populaciji, a njihova prijetnja urodila plodom.

Kapiteni nekoliko evropskih reprezentacija imali su želju da na Svjetskom prvenstvu u kataru nose 'One Love' trake kojima će iskazati podršku LGBTQ+ zajednici koja je diskriminisana u ovoj zemlji.

Međutim, Svjetska fudbalska federacija (FIFA) najavila je kazne za igrače i Saveze ako se na terenu pojave s 'One Live' trakama. Igrači bi dobili žute kartone prije utakmice, a Asocijacije bi bile novčano kažnjene jer bi prekršili FIFA kodeks o opremi.

Izgled kapitenske trake koju su fudbaleri željeli nositi na terenu (Foto: DFB)

To fudbalerima nije smetalo. Najglasniji su bili kapiteni Engleske i Nizozemske Harry Kane i Virgil van Dijk koji su bili spremni da na teren istrče s trakama.

"Složni smo kao tim da želimo nositi tu traku. Znam da se razgovara s FIFA-om, ali mi je želimo nositi", poručio je kapiten reprezentacije Engleske Harry Kane.

"Ja ću nositi One Love traku. Iz naše perspektive se ne mijenja niššta. Ako dobijem žuti karton, vidjet ćemo šta će se dogoditi. Ja ne volim igrati s kartonom", istakao je Van Dijk.

Oglasi

Na kraju su ipak Savezi odlučili da kapiteni ne nose traku. Iz Fudbalske asocijacije Engleske su objavili.

"Frustrirani smo zbog odluke FIFA. Pisali smo im još u septembru da ćemo nositi trake, a odgovor nismo dobilii. Igrači i treneri su razočarani što ne možemo iskazati podršku, ali ne smijemo igrače staviti u opasnost od sankcija. Bili smo spremni platiti kaznu i bili smo posvećeni tome da ćemo nositi traku", saopšteno je iz Fudbalske asocijacije Engleske.

Istu odluku donijele su ubrzo i ostale selekcije - Nizozemska, Švicarska, Danska, Vels, Belgija i Njemačka.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Jednostavno, reprezentacije nisu željele rizikovati da im kapiteni utakmicu počnu sa žutim kartonom i odlučili su zaštiti svoje fudbalere.

Vidjet ćemo hoće li neko ipak rizikovati u ostatku prvenstva, no za sada su se selekcije povukle.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi