Skandal trese Njemačku: Dresovi s brojem 44 hitno moraju biti povučeni, oglasili se i iz Adidasa!

Nije teško pogoditi razlog

Skandal trese Njemačku: Dresovi s brojem 44 hitno moraju biti povučeni, oglasili se i iz Adidasa!

Eldar Ganibegović

Reprezentacija Njemačke predstavila je nedavno nove dresove i u njima vezala dvije pobjede kao sjajan uvod pred EURO koji organizuje, ali nekoliko dana nakon tih utakmica otkriveno je nešto što je izazvalo veliki skandal. 

Fudbalski savez Njemačke (DFB) dogovorio je partnerstvo s Nikeom. Potpisan je ugovor za period od 2027. do 2034. godine.

Tako nakon 70 godina reprezentacija Njemačke neće nositi dres koji proizvodi Adidas, njemački proizvođač sportske opreme, koji je nekako i dio identiteta višestrukog prvaka svijeta.

Odluka da se potpiše ugovor s Nikeom naljutila je mnoge u Njemačkoj, pa čak i istaknute političare. No, sada se pojavio mnogo veći problem s Adidasom.

Radi specifičnog fonta na dresu s brojem 44 vodi se mnogo polemike. Dvije četvorke u kombinaciji neodoljivo podsjećaju na oznaku SS (Schutzstaffel), koju su nosile zločinačke divizije u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o paravojnoj formaciji koja je bila pod direktnom upravom Adolfa Hitlera i Nacističke partije. Zbog toga se na noge digla cijela njemačka javnost.

Oglasi

Glasnogovornik Adidasa Oliver Brüggen, očekivano, odmah je reagovao i istakao da će dres s brojem 44 biti povučen.

"Povući ćemo broj 44 što je prije moguće. Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša firma se zalaže za promovisanje različitosti, a kao firma aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima", rekao je i dodao:

"Pokušaji nametanja mišljenja koja izazivaju podjele ili isključivost nisu dio naših vrijednosti kao robne marke i odlučno odbijamo sve sugestije da je to bila naša namjera. Naša tvrtka zalaže se za promovisanje različitosti i inkluzije."

Njemačka je u martu u novim dresovima igrala prijateljske utakmice protiv Francuske i Nizozemske, slavila je u obje, a niti na jednoj nije u upotrebi bio sporni dres s brojem 44.

Bez obzira na to, on se može naručiti u slobodnoj prodaji, te je odluka Adidasa da ga što prije povuče svakako ispravna.

Podsjetimo, Njemačka od 14. juna do 14. jula organizuje Evropsko prvenstvo, a u grupnoj fazi igrat će u grupi A sa selekcijama Mađarske, Škotske i Švicarske. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi