Njemačka na raskršću: Postoji li uopće dobra zamjena za Loewa?
Loew: Slaže se da su potrebne korjenite i dubinske promjene

Ispali u grupnoj fazi

Njemačka na raskršću: Postoji li uopće dobra zamjena za Loewa? · Komentar

Kada su 2000. doživjeli debakl i ispali u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Holandiji i Belgiji, Nijemcima je to poslužilo da naprave desetogodišnji plan koji je rezultate donio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Zapravo, 2002. na zaprepaštenje fudbalskog svijeta, generacija kojoj je isticao rok trajanja ušla je u finale Mundijala no to je bio eksces koji je možda i ovoga puta slučaj.

Možda Nijemci nisu toliko loši koliko bi trebalo pojedine igrače zamijeniti novima, ultratalentovanim. A nije da ih nema.

Sada je veliko pitanje: Je li trener DFB-a Joachim Loew (58) pogrešno postupio? I ako jeste ko bi mogao ili ko bi želio preuzeti njegov posao? Znate Nijemci su to. Ljudi koji bi mogli obavljati posao selektora neće se zalijetati jer imaju za hljeba. Nije to posao zbog kojeg bi ostavili svaki drugi. Nisu Nijemci takvi.

Dobio garancije

Činjenica je međutim jedna, četverostruki svjetski prvak nalazi se na raskršću i veliko je pitanje hoće li trener Joachim Loew nastaviti davno započeti posao.

Od šefova Saveza Jogi je dobio jamstvo za posao još prije poraza od Južne Koreje! Nedavno je čovjek koji je svoju trenersku karijeru počeo u Winterthuru i nastavio u Frauenfeldu, produžio svoj ugovor do 2022. godine.

Predsjednik DFB-a Reinhard Grindel (56) jučer je za Sport Bild izjavio: "Sinoć sam razgovarao s Jogi Löwom. Dogovorili smo se da ćemo u idućih nekoliko dana razgovarati o nastavku saradnje."
Grindel kao je Johanes Hahn ili Federica Mogherini, oni se pretežno s našim političarima, kao i političari sami sa sobom, dogovaraju da će se dogovarati.

Löw je nakon slijetanja u Frankfurtu kazao kako su "potrebne dubinske mjere i jasne promjene", ne preciziravši vidi li sebe u tom procesu. U njemačkim medijima svejedno počelo se licitirati mogućim nasljednicima, no vidi vraga... Sve upućuje na to da će biti jako teško pronaći adekvatnog zamjenika.

Ko su kandidati?

Jürgen Klopp (51), naizgled poželjan kandidat, u Liverpoolu zarađuje oko deset miliona eura godišnje. Matthias Sammer (50) radi kao konsultant u Dortmundu, ali ne bi radio selektorski posao zbog zdravstvenih razloga, pišu tamošnji mediji.

Rekorder Svjetskog kupa po broju golova Miro Klose (40) ne posjeduje dovoljno iskustvo. Thomas Tuchel (44) upravo je potpisao za PSG. Jupp Heynckes (73) konačno je rekao dosta trenerskom poslu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pominju se imena Stefana Kuntza (55), Horsta Hrubescha (67) i dva Loewova pomoćnika Marcusa Sorga (52) i Thomasa Schneidera (45). No mogu li oni zaista biti nacionalni treneri?

Možda je Julian Nagelsmann pravo rješenje...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi