Živi se za TOŠK i njegove uspjehe: "Postali smo porodica, nedostaju nam navijači na tribinama"

Nakon lošeg starta sada su zasjeli na lidersku poziciju

Živi se za TOŠK i njegove uspjehe: "Postali smo porodica, nedostaju nam navijači na tribinama"

Samir Mlaćo

Nakon pet kola i isto toliko osvojenih bodova na otvaranju nove sezone Prve lige FBiH upalili su se alarmi u Tešnju. NK TOŠK se nalazio bliže dnu nego vrhu, navijači su bili razočarani, a vrijedna Uprava kluba bila je u čudu zbog loših rezultata.

Ceh je, kako to i biva u nogometu, platio trener Igor Remetić. Neće zar otići 20 igrača. To je tako. Jedan plus jedan su dva, nikako tri.

TOŠK se zatim probudio, a sada je lider na tabeli Prve lige FBiH nakon deset odigranih kola.  U posljednjih pet utakmica upisao je isto toliko pobjeda, a dolazak trener Dženana Zaimovića se već sada pokazao kao pravi potez.

Pohvale idu i Zaimovićevim pomoćnicima, vrijednom i poštenom dvojcu Harunu Striki i Edinu Ogrići, ali i Upravi tešanjskog ponosa koja je nogometašima i trenerima obezbijedila sve što je potrebno za uspjeh. Zbog toga su i bili čelnici kluba u čudu nakon lošeg otvaranja, no vjerovali su u ovu momčad, te uz armiju navijača brzo prebrodili krizu.

A navijači TOŠK-a su zaista posebna priča. Armija je to onih koji žive za klub. Korona, zabrana za navijače? Oko stadiona zato više ljudi nego koliko mnogi klubovi u Prvoj ligi imaju navijača na tribinama kada je to dozvoljeno. U Tešnju se živi za TOŠK. Kada izgubiš razočarao si armiju navijača i bolje im ne 'idi na oči', a kada pobijediš osjećaš se mnogo ljepše nego nogometaš npr. Liverpoola. Obradovao si onog običnog čovjeka koji te voli i cijeni, kojem si idol u ligi koju mnogi omalovažavaju, često bespotrebno, a to ne možeš 'kupiti' u nekom drugom klubu u ligi iako ćeš možda imati veća primanja. Jedan je to od razloga što nogometaši dolaze u Tešanj, pravu sportsku sredinu, kulturnu, a tvoje je 'samo' da 'pogineš' na terenu. I poraz je tada prihvatljiv. Manekenima ipak nije mjesto na terenu.

TOŠK ima i prvog strijelca lige. Selmir Mahmutović je čak osam puta pogođao mreže rivala.  Dino Dizdarević je dodao šest pogodaka. Radi se o 14 golova. Dvojac je postigao više golova zajedno nego 11 ekipa u ligi. Pomalo nestvarno.

“Prva dva kola smo igrali loše, mislim da je bilo do fizičke spreme jer smo kasnili sa pripremama. Nakon toga smo svaku utakmicu dominirali i svakog protivnika nadigrali. Mislim da se teško neko može pohvaliti u ovoj ligi sa pet uzastopnih pobjeda. Sve su to zasluge svih nas u klubu jer poslije Zvijezde nisam nigdje vidio da vlada ovakva atmosfera. Mi smo kao jedna porodica. Što se tiče mojih golova nisam opterećen time. Svaku utakmicu dajem maksimum i golovi sami dođu. Slobodno mogu reći da smo najbolja ekipa u ligi“, priča prvi golgeter lige za SportSport.ba.

Dino Dizdarević je njegov drugi pratilac. Ako ne pogađa, onda asistira.

“Zadovoljan sam svojom igrom i igrom saigrača. U svlačionici vlada jako dobra atmosfera, kao jedna smo porodica. Dugo samo zajedno, jako dobro se poznajemo na terenu i van njega, zato sam i očekivao da ćemo se podići i biti na vrhu tabele.  Svi smo jako sretni i zadovoljni. Nadam se da ćemo i dalje imati ostvarivati dobre rezultate. Moram istaći i novog šefa struke koji se sjajno razumije sa igračima i uvijek zna šta nam treba“, priča Dizdarević koji žali što publike nema na stadiona, jer bi navijači TOŠK-a sigurno bili velika podrška njemu i saigračima.

“Siguran sam da bi stadion bio pun. Tražila bi se karta više“, dodaje desetka Tešanjaca.

Na golu TOŠK-a je mladi golman Jasmin Kršić. Kršić je stigao iz Željezničara i u više navrata osvojio simpatije onih koji vole i prate TOŠK. Tek mu je 20 godina, golmanska je budućnost naše zemlje.

“Zadovoljan sam ovdje, kako u gradu, tako i na terenu svojim partijama. Sada smo dobro krenuli, pet pobjeda u nizu nije mala stvar. Ekipa se digla, svaku utakmicu idemo na pobjedu, vidjet ćemo šta će se desiti do kraja“, priča Kršić.

Prvu postavu TOŠK-a ne moguće je zamisliti bez mladog Amera Mehića.

“Nismo najbolje ušli u prvenstvo, ali poslije smo pokazali da imamo kvalitet za sami vrh tabele. Nedostaju nam navijači, oni su naš 12-ti igrač i sigurno uz njihovu podršku možemo još bolje“, ističe Mehić.

Iz plejade mladih u timu, one na koje bi oko vrlo lako mogao 'baciti' i selektor mlade reprezentacije naše zemlje Slobodan Starčević, treba izdvojiti i Kenana Delića.

Deliću je tek 21. godina, ali na terenu ne djeluje tako. Radi se o nogometašu koji sigurno već sada ima mjesta u mnogim premijerligašima. U Tešnju znaju sa mladim igračima, pa i Delić ne razmišlja samo o odlasku. Jedan krivi korak vrlo često može pokvariti snove i planove.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

“Sigurno da smo zadovoljni ovih deset kola. Nismo bili pravi na početku, ali kako je sezona odmicala bili smo sve bolji i bolji“, dodao je Delić.

TOŠK će za vikend vezirskog grada Travnika. Neće biti lako izabranicima Dženana Zaimovića, sa Pirote se bodove ne nose često, čak naprotiv. Ipak, favoriti s obzirom na formu i kvalitet, pa se svi u Tešnju nadaju novoj pobjedi. Uvjereni smo da bi to značilo veliki doček u gradu za Mahmutovića, Dizdarevića, Kršića, Delića, Kapetana i društvo. Definitivno i put ka jesenjoj tituli.

Top Komentari

Grohot
Rema je ne-dobar trener eto zasto su vam reultati izostali. Zaim je nesto drugo, sretno u nastavku.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi