"Nogomet je ispaštao zbog igrica, danas sam lud za rockom, automobilima..."

Fudbaler bh. prvaka Zrinjskog iz drugog ugla

"Nogomet je ispaštao zbog igrica, danas sam lud za rockom, automobilima..." · Intervju

"Nestalo mi je interneta, pa sam proveo vrijeme s porodicom i shvatio sam da su to dobri ljudi", šale su današnje omladine koja je nonstop konektovana na internet i okružena raznim tehnologijama.

Neven Laštro (29) pripada onoj grupi ljudi kojima internet nije bio svakodnevnica, a PlayStation konzole ili računari nisu bili tek tako lako dostupni u godinama odrastanja. Da biste igrali omiljenu igricu ili skinuli tek objavljenu pjesmu nekog izvođača, morali ste skoknuti do najbližeg internet kluba. Ponekad se odvajao novac od užine, samo kako bi se satima uživalo u najdražoj igrici.

Defanzivac Zrinjskog je stoga dane provodio igrajući World of Warcraft, Counter Strike... Prošlo je od toga više od 15 godina, danas se nasmije kada se sjeti prvih dana koje je provodio u internet klubovima, pa čak je i nogomet ispaštao zbog toga

"U mladosti sam igrao za juniore Viteza, međutim koliko god da sam bio dobar, toliko su me druge stvari odvlačile od nogometa. U to vrijeme bila je popularna igrica World of Warcraft. Sjećam se da sam zbog nje novac koji su mi roditelji davali za putne troškove od Busovače do Viteza trošio u internet klubu kako bih mogao igrati tu igricu", prisjeća se Laštro u razgovoru za SportSport.ba i nastavlja:

"I Counter Strike, uf... Koliko sam puta izbivao iz škole da vježbam, jer me čekao meč sa najboljim igračem u mojoj Busovači. Zbog svega toga danas i malo žalim, možda bih bio uspješniji da sam se više fokusirao na nogomet, ali bilo je to ujedno jedno od ljepših razdoblja u životu."

Obožava nogomet, a i da ga ne igra, opet mu ne bi bilo dosadno.

"Razmišljao sam u mladosti puno o nekoj budućnosti. Trenirao sam nogomet, trudio sam se, no nekako mi nije izgledalo obećavajuće ako ostanem i dalje u BiH. Tako sam sebi dao rok da do 18. godine moram pronaći klub u inostranstvu ili ću se posvetiti školovanju. Tada sam otišao na probu u Austriju, stavili su me na krilo i odigrao sam praktički utakmicu života. Da nije došlo do toga, vjerovatno bih upisao neki informatički fakultet i bio neki programer. To me je privlačilo oduvijek", opisuje Laštro spektar interesa, pa dodaje još nekoliko:

"Neko možda kaže da sam čudak, ali jednostavno sreću pronalazim u nekim drugim stvarima. Volim šumu, tišinu, mir, unutrašnji spokoj... Volim filmove, razmišljao sam i da pišem nekada filmske kritike, pa i knjige koje me ubace u neki drugi svijet. Educiram se svakodnevno, kako putem knjiga, tako i putem interneta. Volim i kuhati, često ugostim prijatelje, no svi kažu da mi je specijalnost sač."

Sportaš je, alkohol ne toleriše, a kad treba se malo proveseliti vani, neće odbiti. Posebno ako se pleše po notama nekih, njemu omiljenih, zvijezda.

"Volim stranu muziku, a sve više muziku koja ima dušu kao sevdah i sve što se nekih viših osjećaja tiše. Mora tu biti kvaliteta da bi nešto i valjalo i tvom stilu imponiralo. Ali nema tu ukusa, samo kvalitet istinski. Kada bih morao izdvojiti nešto, to bi bili rock bendovi poput Rammsteina, Metallice, Iron Maidena. Išao sam čak u Njemačku na koncert Iron Maidena."

Svima je poznato da nogometaši vole da svoj novac troše na različite stvari.

"Prve novac koje sam zaradio u nogometu sam trošio na prijatelje i porodicu, najmanje na sebe. Sada sam, recimo, lud za automobilima. Da zarađujem kao današnje zvijezde iz svijeta nogometa počastio bih se sigurno s Nissanom GTR r34, Mercedosovim SLR McLarenom ili Koenigsegg Agerom. Sada sam na Mini Cooperu, to mi je ujedno prvi automobil."

Za sebe kaže da je avanturist. Često na more putuje sam...

"Na more često odlazim sa prijateljima, no prošle godine sam odlučio da sa mnom idu samo automobil i šator. To mi je možda bilo od ljepših putovanja u životu. U jednom trenutku plutajući na leđima i gledajući u nebesko plavetnilo pitao sam se: 'Da li je moguće da mi je ovoliko lijepo, zar sam ja zaslužio ovo?' O hrani sam najmanje razmišljao. Kada bi zagusilo, prošetao bih do obližnjeg duda."

Kada je u pitanju nogomet, o inostranom angažmanu ne razmišlja. U glavi mu je samo Zrinjski.

"Istina je da se nisam mnogo naigrao u ovoj sezoni, ali trener odlučuje o tome, moje je da poštujem to. Teško je, naravno, kada si na klupi. Bude loših momenata i noći kada baš i ne spavaš, ali u životu treba biti uporan i čekati svoju šansu. Osvajanje titule je za mene bilo više timski nego pojedinačno, pa sam to tako i gledao", rekao je Laštro, pa za kraj dodao riječ-dvije o Blažu Sliškoviću.

"Dobar je, stvarno. Nema mu čovjek šta zamjeriti, a ni prigovoriti. Puno razgovara sa igračima i razumije štošta."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

kiki
Zar je moguce.Fudbaler koji slusa rock a ne turbo folk krkanluke.Svaka cast Nevene
34 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi