Odakle Barceloni koja "nema novca", novac za obnovu Camp Nou stadiona i "zgradu iz snova"?

Gotovo jedna i po milijarda eura je potrebna

Odakle Barceloni koja "nema novca", novac za obnovu Camp Nou stadiona i "zgradu iz snova"?

Eldar Ganibegović

Barcelona posljednjih godina muku muči s finansijama. Iako je na glasu kao klub koji, u okviru velikih klubova, nema novca, nekako nalaze rješenja za sjajne transfere, a sada je na redu i obnova Camp Nou stadiona koja će koštati gotovo jednu i po milijardu eura.

Unatoč ogromnim dugovima koje ima, Barcelona je uspjela finansirati obnovu Camp Noua. Ne tako davno mediji su pisali da će se klub zbog loše financijske situacije morati oprostiti od nekoliko igrača, ali pored svih problema, krenut će se s modernizacijom stadiona.

Klub je putem službenih stranica objavio da je zajedno s investitorima prikupio iznos od 1,45 milijardi eura za modernizaciju stadiona i prostora oko njega. Ranije je Barcelona obavijestila UEFA-u i FS Španije da se privremeno sele na drugi stadion za sljedeću sezonu.

Već se neko vrijeme priča o nadogradnji Espai Barce, klupske lokacije od 18 hektara oko Camp Noua. Barcelona je u videu u kojem predstavlja promjene najavila veliku obnovu i "zgradu iz snova" u centru grada.

Video prikazuje šta će biti predmet velike rekonstrukcije. U sklopu rekonstrukcije bit će modernizovan i sam Camp Nou, sportska dvorana "Palau Blaugrana", hoteli i uredi koji pripadaju klubu, te parkirališta. Osim toga, jedna od pretpostavki je i generalna obnova zgrada koje okružuju klupski kompleks.

Sada je Barcelona najavila dogovor o finansiranju ovog projekta. Novac za ovako ambiciozan projekt pokrit će 20 investitora, uključujući Goldman Sachs i JP Morgan i klub, koristeći prihode od Spotify Camp Noua. Oni se procjenjuju na 247 milijuna eura godišnje.

Očekuje se da će cijela operacija koštati 1,45 milijardi eura, a prema Barceloni, "imovina kluba nije korištena kao kolateral i nije uzeta nikakva hipoteka na stadion."

Zbog rada na Camp Nou, tim iz Katalonije će iduću sezonu provesti na Olimpijskom stadionu na brdu Montjuic. Može primiti 55.000 navijača, što je za 44.000 manje nego što prima Camp Nou.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Nakon obnove, Camp Nou bi trebao primati šest hiljada više ljudi nego što je to sada slučaj, odnosno 105.000 bi bio kapacitet ovog stadiona. 

Barcelona će, dok čeka obnovu svog stadiona, vrlo vjerovatno braniti titulu prvaka Španije, s obzirom da u finiš sezone ulazi s 11 bodova prednosti u Primeri u odnosu na drugoplasirani Real Madrid. 

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije