Nova priča o velikom prevarantu koji je zaigrao u Premier ligi: Nakon pet minuta smo znali da je loš

Souness i Le Tissier se prisjetili Senegalca

Nova priča o velikom prevarantu koji je zaigrao u Premier ligi: Nakon pet minuta smo znali da je loš

M. Šljivak

Bivši senegalski fudbaler Ali Dia važi vjerovatno za najvećeg prevaranta u historiji svjetskog fudbala.

Rijetko ko se može pohvaliti da je sam sebi uspio srediti angažman u engleskoj Premier ligi, a to je upravo njemu pošlo za rukom kada je 1996. godine potpisao za Southampton.

Nakon 24 godine Senegalac važi za najgoreg igrača u historiji engleskog fudbala, a na njegov dolazak osvrnuo se tadašnji menadžer Graeme Souness.

Danas tvrdi kako je od početka znao kako da je Dia beskoristan.

"Sjajna i smiješna priča. Nije baš onako kako ste čitali ili čuli", rekao je Souness za Sky Sports i natavio je:

"Neko iz kluba je dobio poziv da rođak ili nećak Georgea Weaha želi na probu. Matt (Le Tissier) će vam reći da smo u tom periodu imali dosta igrača na probi. Tako smo dobili Eyala Berkovica", nastavlja Souness priču.

"Pojavio se taj momak. Nismo imali dovoljno igrača, ali vidi se nakon pet minuta može li neko igrati. On je bio beskoristan, ali nismo imali dovoljno igrača. Tokom sedmice su nam otpadali igrači zbog povreda, Matt nam je bio jedini zdrav napadač i protiv Leedsa Matt se povrijedi nakon 20 minuta. Skaut Terry Cooper je rekao da je Ali Dia na klupi. Najgore što se moglo desiti je da uđe i da bude očajan. Mi smo znali nakon pet minuta na treningu da je loš, ali ovo je dobra priča", rekao je Souness.

Potom se uključio i nekadašnji napadač Southamptona Matt Le Tissier.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Iskreno, mislio sam da je pobijedio na nekom takmičenju i da je kao nagradu dobio treninge s nama. Kada se pojavio u subotu u svlačionici pomislio sam, odlično održat će govor. Te sedmice sam istegao mišić izvodeći penale, ali sam mislio da ću biti zdrav. Nakon 20 minuta morao sam vani, a moja je greška što me je zamijeno vjerovatno najgori igrač u historiji Premier lige", rekao je Le Tissier.

Dia je nakon 14 dana u Southamptonu dobio otkaz i zatim je igrao u niželigaškim klubovima. Ima nasljednika na terenu, a njegov sin Simon igra na Tajlandu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije