Novi dres krije bolnu prošlost: Brazil je posljednji put u ovakvom izdanju bio prije 69 godina

Posebno za Copa Americu

Novi dres krije bolnu prošlost: Brazil je posljednji put u ovakvom izdanju bio prije 69 godina

Na internetu su se pojavile slike novog dresa reprezentacije Brazila za ovogodišnje izdanje Copa Americe.

Riječ je o drugoj garnituri, a ista će biti bijele boje. Također, Brazil će uskoro predstaviti i novi prvi, tradicionalni žuto-zeleni, dres.

Brazilski žuto-zeleni dres je jedan od najprepoznatljivijih u svijetu fudbala, međutim nije Selecao oduvijek nosio ovakve dresove.

Naime, prije bolnog poraza od Urugvaja u finalu Svjetskog prvenstva 1950. godine, domaći dresovi Brazila su bili bijeli sa plavim detaljima.

Jasno je da je novi gostujući dres Brazila inspirisan upravo dresom koji je ova reprezentacija posljednji put koristila prije 69 godina.

Žuto-zeleni dres je "stupio na snagu" tek nakon što je odlučeno da se standardni bijeli mora zaboraviti baš kao i pomenuto finala Mundijala iz 1950. godine.

Međutim, sada se bijeli dres Brazila vraća kako bi se proslavila stota godišnjica titule osvajača Copa Amreice iz 1919. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi