Usvojene Propozicije takmičenja: Promjene u pravilu "zaštićenog godišta"

Odlične vijesti

Usvojene Propozicije takmičenja: Promjene u pravilu "zaštićenog godišta" · Saznajemo

Midhat Šljivak

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine usvojene su Propozicije takmičenja za narednu sezonu Premijer lige BiH. 

Kao što je SportSport.ba najavio, desile su se određene promjene po pitanju pravila zaštićenog godišta, odnosno umjesto četiri u zapisniku, od naredne sezone klubovi će u početnih 11 morati imati dvojicu igrača ispod 21 godine.

Treba svakako istaći da će jedan od dva mlada igrača morati da bude konstantno u igri i na ovaj način je NSBiH otvorio vrata dodatnom razvoju mladih fudbalera u bh. klubovima.

U ovoj sezoni važilo je pravilo da u zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje četvoricu igrača "zaštićenog godišta", ali već od naredne sezone to "pravilo" će biti promijenjeno.

Svakako da će usvajanje ovog prijedloga biti od velike koristi za razvoj mladih igrača, a u bliskoj budućnosti bi od istog koristi mogle imati i reprezentativne selekcije.

U nrednim godinama svakako treba očekivati dodatne promjene pravila i još dodatnog prostora za mlade fudbalere. Ovo bi trebao samo biti početak promjena unutar bh. fudbala u kojem bi mladi igrači trebali imati mnogo više prostora za igru.

Rijetko su ekipe u Bosni i Hercegovini koje su u prošlosti forsirale mlade igrače. Ipak, novo pravilo će promijeniti određene stvari i sasvim sigurno je ovo pravilo jako dobra prilika za igrače ispod 21 godine.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Aktuelna fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini završava u nedjelju. Trofeji su već podijeljeni, titulom prvaka se okitio Borac, a osvajač Kupa je Sarajevo.

Sigurno je da nas i u narednoj čekaju velika uzbuđenja, a vidjet ćemo hoće li neko od mladih fudbalera iskočiti u prvi plan.

Top Komentari

unioni
Evo prilike svim mladim igracima u pl da se pokazu jer dosta njih je govorilo da nemaju određenu minutazu..
7 0
*p!p!t@*
Pravilo donešeno napamet i na vrat na nos. Tačnije jako glupo...
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi