Od UEFA-inih 17.7 miliona nagrađeni će biti samo Sarajevo i Željezničar

Isplata u narednom periodu

Od UEFA-inih 17.7 miliona nagrađeni će biti samo Sarajevo i Željezničar

Admin Čaušević

UEFA će u narednom periodu klubovima iz Evrope isplatiti nešto više od 70 miliona eura. Finansijsku injekciju će dobiti 676 klubova od kojih su dva iz Bosne i Hercegovine. 

Nakon dogovora evropske fudbalske organizacije i Asocijacije evropskih klubova (ECA) dogovoreno je da se uslijed pandemije koronavirusom finansijski pomogne klubovima koji su proteklih sedmica pretprili značajne gubitke.

Na osnovu mehanizma raspodjele novca kojeg je potvrdio Izvršni odbor UEFA-e odlučeno je da 50 miliona eura pripadne klubovima koji su puštali svoje igrače da nastupe za 39 reprezentacija koje ne učestvuju u baražu za Evropsko prvenstvo.

Skoro 18, tačnije 17.7 miliona eura će dobiti klubovi koji su imale igrače u 16 reprezentacija učesnica baraža za Euro, međutim tim selekcijama je Bosna i Hercegovina.

S obzirom da su u kvalifikacijama pozive od Roberta Prosinečkog dobijali samo Vedran Kjosevski i Vladan Kovačević to znači da će dio kolača od bh. klubova pripasti samo Željezničaru i Sarajevu.

Preostali iznos od 2.7 miliona eura će biti podijeljen klubovima čiji igrači nastupe u baražu koji će se prema svemu sudeći održati na jesen.

Inače, UEFA će nagraditi klubove i sa dodatnih 200 miliona nakon završenog Evropskog prvenstva. Odlučeno je da još 70 miliona bude podijeljeno klubovima koji su imali igrače u kvalifikacijama, a preostalih 130 miliona će dobiti klubovi čiji igrači nastupe na Euru 2021. godine.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

UEFA je navela kako će ukupno 676 klubova iz 55 fudbalskih saveza zbog doprinosa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i Ligi nacija u periou od 2018. do 2020. godine biti nagrađeno sa iznosima u rasponu od 3.200 eura do 630.000 eura.

Naglašeno je da će konačna lista i iznos novca koji je pripao svakom klubu biti objavljena nakon okončanja završnog turnira koji je na programu od 11. juna do 11. jula 2021. godine.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1582302321
Banja Luka, Tuzla, Zenica i Mostar na aparatima
7 4
Gari Garinča
Robi smetlje od trenera. U repku pozivao da igraju sve neke levate iz stranih klubova. U nasoj ligi je bilo tri puta boljih.
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi