Odlazak kreatora mitskog skoka u Žilini

Nakon pet godina

Odlazak kreatora mitskog skoka u Žilini

Vijest da je Safet Sušić novi selektor reprezentacije BiH prije pet godina dočekana je s velikom radošću. 

Popularni Pape tada je na sjednici Izvršnog odbora NSBiH jednoglasnom odlukom izabran i tako iz 'igre' izbacio tadašnje kandidate Sergeja Barbareza, Ljupka Petrovića i Blaža Sliškovića.

Već nakon odrađenog prvog treninga u očima Sušića mogli su se vidjeti žar i želja za uspjehom, pa je tako na klupi reprezentacije već debitovao pobjedom. Zmajevi su tada golovima Ibiševića i Pjanića slavili nad selekcijom Gane rezultatom 2:1, što je bilo dovoljno da se rasplamsa euforija koju je prethodni selektor dobro održavao. 

Prvo pravo razočaranje stiglo je nakon remija u Albaniji, a drugo nakon poraza u baražu od Portugala, kada smo izgubili rezultatom 6:2, ali oprostili smo i to selektoru. Imali smo i razloga. Naredni kvalifikacioni ciklus bio je na njegovoj strani i zahvaljujući značajnim pobjedama nad Grčkom i Slovačkom bosanskohercegovački narod učinio je najsretnijim, a BiH odveo na Svjetsko prvenstvo.

Imali su pojedinci i to s pravom prigovoriti šta i na nastup na Mundijalu, no u obzir svakako treba uzeti da smo mala zemlja sa etiketom debitanta. Poslije toga uslijedile su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a Pape već polako počeo je gubiti kompas. 

Posljednji rezultati u kvalifikacionoj grupi B svjedoče da je BiH tek na petoj poziciji sa svega osvojena dva boda i već sada postavlja se pitanje da li ćemo Zmajeve bodriti 2016. godine u Francuskoj. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Pape više ne mora misliti o tome, njegov sat je otkucao i kreće bitka za novog selektora koji neće imati nimalo lagan zadatak. Na kraju, trebamo biti zahvalni sada već bivšem selektoru što nas je uspjesima veselio proteklih godina i po prvi put odveo na jedno veliko takmičenje, kao i što ga trebamo kritikovati zbog očajnih igara i rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Od stare slave se ne živi, tako da je Papetov odlazak bio jedina realna i ispravna opcija u ovom trenutku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.