Oglasio se sudija kojeg mrzi cijela Italija: Nisam oštetio Italiju, a Trapattoni je bio kukavica
Moreno je donio nekoliko kontroverznih odluka na utakmici osmine finala SP-a 2002. godine

Italijani će se sjećati Ekvadorca do kraja svojih života

Oglasio se sudija kojeg mrzi cijela Italija: Nisam oštetio Italiju, a Trapattoni je bio kukavica

S. Pašalić

Na Svjetskom prvenstvu u nogometu koje se igralo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji viđena je jedna od najkontroverznijih utakmica u historiji ovog takmičenja.

Utakmica osmine finala između Južne Koreje i Italije je kasnije prozvana jednom od najsramotnijih, sramotom, skandalom, a obilježio ju je glavni sudija Byron Moreno.

Moreno je tokom cijele utakmice "navlačio" za domaćina, a nakon što je utakmica u regularnom vremenu završila rezultatom 1:1, bio je red na produžetke.

Ipak, u 103. minuti Italijani su ostali bez igrača nakon što je Francesco Totti zbog simuliranja dobio drugi žuti karton i morao je napustiti igru.

Italijani su bili bijesni zbog odluke, ali ona nije promijenjena, a u 117. minuti Južna Koreja je postigla gol za 2:1 s kojim je prošla u četvrtfinale.

Nekoliko godina kasnije, sudija je dobio 26-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja krijumčarenja 13 kilograma heroina u SAD, a sada se oglasio i rekao kako ne žali zbog svojih odluka koje je donio na utakmici osmine finala.

"Možda sam donio neke pogrešne odluke, ali nemam se zbog čega izvinjavati", rekao je za Futbol Sin Cassette.

"Možda sam mogao Tottiju dati samo jedan karton, ali bila su dva penala za Koreju, ne jedan u istom napadu. I Coco i Panucci su napravili faul, ali ja sam vidio samo drugi"

"Za tu sam utakmicu dao bih sebi ocjenu 8. Krv Cocoa je bila u kontaktu s Gattusom, a ne s igračem Koreje"

"Što se tiče udarca na Maldinijevoj glavi, ispred mene je bilo puno igrača, tako da ga je bilo vrlo teško vidjeti"

"Nije bio penal na Tottiju, vidio sam kako je Korejanac prvo dodirnuo loptu, a zatim i igrača"

"Podigao sam pogled, vidio pomoćnika i obojica smo mislili da je to simuliranje. Doduše, poništeni gol Italije zbog ofsajda je trebao biti priznat, ali kako bih mogao odlučiti sa mjesta gdje sam stajao?"

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Zamolio sam Tottija i Trapattonija da razgovaramo nakon utakmice, ali nisu htjeli. Nisam oštetio Italiju"

"Trapattoni je bio kukavica, kao i uvijek. Isključio sam Tottija, a on je ubacio Tommasija u igru tako da je Del Piero bio jedini igrač koji je mogao napadati na gol", rekao je Moreno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi