Ogroman pad prihoda zbog korona virusa, trebaju li se zabrinuti i bh. klubovi?

UEFA izgubila ogomne novce

Ogroman pad prihoda zbog korona virusa, trebaju li se zabrinuti i bh. klubovi?

A. Beganović

Iako je Evropska fudbalska federacija uprkos pandemiji korona virusa uspjela takmičenja u Ligi prvaka i Evropa ligi "dovesti" do kraja, finansijski gubici su ogromni.

S obzirom da su Liga prvaka i Evropa lige prekinuti na početku pandemije te završeni par mjeseci kasnije ali u izmijenjenom formatu sa manjim brojem utakmica očekivani su i finansijski gubici.

Međutim, iznos koji je danas iznio predsjednik Asocijacije evropskih klubova, Andrea Agnelli, doista se čini nestvartnim.

"Vidjeli smo da je Premiership izgubio 330 miliona, a Bundesliga 200 miliona eura od televizijskih prava. Sada se dogovaramo sa UEFA-om o brojkama i predviđa se smanjenje prihoda od čak 575 miliona eura od televizijskih prava u Ligi prvaka i Evropa Ligi. Ovaj novac neće biti raspodijeljen klubovima", istakao je Agnelli.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Istovremeno, još uvijek nije jasno da li će klubovi ostati bez planiranih prihoda ili će i UEFA izgubiti očekivane prihode te da li će manje novca dobiti i klubovi koji su svoje epizode u evropskim takmičenjima okončali prije pandemije.

Prije početka takmičenja klubovi su trebali podijeliti čak 2.55 milarde eura novčanih nagrada, a ukupan prihod procijenjen je na 3.25 milijarde eura.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

pjanke.sa
Sta se imaju brinuti nasi klubovi kad ni prije nije bio neki prihod od ulaznica, osim za manje sarajevske klubove koji prose karte da naprave stadion.
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi