Okom statistike: Zmajevi u 10 godina samo tri puta poraženi u Zenici

Italijani sigurno neće imati lak zadatak

Okom statistike: Zmajevi u 10 godina samo tri puta poraženi u Zenici

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine važi za jednu od boljih evropskih reprezentacija kada su u pitanju susreti na domaćem terenu, posebno u Zenici. 

Upravo na ovom stadionu večeras dočekujemo Italiju u susretu 9. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a selektor Azzurra Roberto Mancini se pribojava Bilinog Polja.

"Mislim da će posebno utakmica u Bosni i Hercegovini biti dobar test: Mali stadion, pune tribine, a oni se i dalje mogu kvalifikovati na Evropsko prvenstvo kroz Ligu nacija", rekao je prije nekoliko dana Mancini.

Naš državni tim uvijek se oslanjao na Bilino Polje, zeničku publiku i to s razlogom jer na ovom stadionu baš rijetko gubimo što pokazuje i statistika.

Naš državni tim je u posljednjih 10 godina odigrao 23 utakmice u Zenici, 22 su bile zvanične i izgubili smo u samo tri navrata. Prije tačno 10 godina od Španije, u septembru 2013. od Slovačke i u septembru 2014. od Kipra. Dakle, u Zenici ne znamo za poraz već duže od pet godina. U ta 22 susreta zabilježili smo 15 pobjeda i četiri remija po čemu smo gotovo sigurno jedna od najboljih selekcija Evrope.

Kada gledamo i ostale stadione te prijateljske mečeve, naš tim onda nešto lošije stoji na domaćem terenu. Ukupno smo u 10 godina odigrali 31 domaću utakmicu i ostvarili učinak od 18 pobjeda, sedam remija i šest poraza. Tri od tih šest poraza zabilježili smo u Zenici te tri u Sarajevu (dva na Koševu i jedan na Grbavici).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Statistika kaže da smo na domaćem terenu posebno loši kada igramo prijateljske mečeve. Odnosno, ne da smo loši, nego smo lošiji u odnosu na one zvanične. Na teritoriji BiH smo odigrali šest prijateljskih mečeva u 10 godina, samo dva smo dobili, dva puta je bilo neriješeno i dva puta smo izgubili.

Dakle, u Zenici naš državni tim nije izgubio već preko pet godina, a nadamo se da će tako ostati i nakon večerašnje utakmice protiv Italije.

Top Komentari

Mowzilla
Nek bude i neriješeno, samo da se bar oproste od kvalifikacija na dostojan i borben način...
2 0
Hz rajvosa
koga boli ***** za korumpiranu reprezentaciju i savez
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti