Od života u garaži do jednog od najboljih bekova u Evropi

Težak put Ukrajinca

Od života u garaži do jednog od najboljih bekova u Evropi

E. Škorić

Uglavnom se teške priče iz prošlosti vežu za igrače iz Azije, Afrike ili Južne Amerike, ali tešku prošlost imao je i veliki broj zvijezda koje dolaze iz evropskih zemalja.

Uspjeh pojedinih nogometaša je time veći jer oni najbolje znaju kako su do njega došli i kojim putem. Ukrajinski reprezentativac Oleksandr Zinčenko je imao teško djetinjstvo, a danas je zvijezda Arsenala i jedan od najboljih bekova na svijetu.

Ponikao je u Omladinskoj sportskoj školi Karpatia u rodnom Radomyslu, da bi se 2010. pridružio Šahtaru iz Donjecka. Bio je dio klupske poznate mlade ekipe od 14 do 17 godina kada je odlučio ne potpisati novi ugovor.

Uz sav njegov talent, bilo je gotovo nemoguće za 17-godišnjeg dječaka probiti se u bazu kluba, ostavljajući zvijezde kao što su Henrikh Mkhitaryan i Douglas Costa na klupi. A već 2014. Zinčenko i njegova porodica preselili su se u Rusiju.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CpYFlgMMjIP/[/instagram]

Šahtar to nije olako shvatio. Išli su tako daleko da su prijetili tužbom sljedećem Zinčenkovom klubu jer su očito htjeli veliku odštetu.

Oglasi

Ovo bi mogao biti jedan od razloga zašto se igrač mučio s pronalaskom novog kluba, unatoč tome što je imao ponude od nekoliko klubova u ruskoj ligi. Kako bi ostao u formi, sljedećih pet do šest mjeseci proveo je igrajući u amaterskim ligama u Moskvi.

Tokom tog razdoblja bio je prisiljen boraviti u skučenoj garaži sa svojom porodicom. Imanje je bilo u vlasništvu njegovog amidže Viktora Karpenka, honorarnog trenera koji se dobrovoljno javio da ga trenira s vremena na vrijeme. Zinčenko je bio nogometaš izbjeglica, bez kluba, a možda i bez budućnosti.

"Prvo sam živio u garaži u Moskvi. Ovih pet mjeseci bez kluba bilo mi je najteže, ali su me ojačali. Shvatio sam što znači biti dio tima", poručio je Zinčenko u intervjuu za Arsenal TV.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cmq3yUQM8Nv/[/instagram]

U februaru 2015. je konačno potpisao ugovor s ruskom Ufom. Iako Šahtar nije odustao od svojih zahtjeva, FIFA je presudila da dobivaju samo osnovnu naknadu za Zinčenka koji je ponikao u ukrajinskom velikanu.

On je igrajući u Ufi ostavio dojam na skaute Manchester Cityja i u dvije godine prešao put od igranja s amaterima i života u garaži do igranja za prvaka Premier lige.

Trenutno u Arsenalu ima veliko povjerenje Mikela Artete i korača prema novom naslovu prvaka Engleske.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Inače, Zinčenko je u vezi sa popularnom ukrajinskom novinarkom Vladom Sedan. Oboje trenutno pate zbog onoga što se dešava u njihovoj zemlji, ali se oboje nalaze u Engleskoj.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CopRRzLMffa/[/instagram]

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi