Sve spremno za gradačački El Clasico: "Sutra nam valja zajedno na posao..."

Praznik fudbala u Mionici

Sve spremno za gradačački El Clasico: "Sutra nam valja zajedno na posao..."

E. Škorić

Na gradačačkoj Kuli organizovana je zajednička press konferencija ekipa NK Omladinac '68 Mionica i FK Bosna Mionica, kojom se najavio dugoočekivani komšijski derbi koji je na programu u nedjelju od 13:30 sati. 

Više od decenije mještani gradačačkih naselja Mionica  čekaju da se Omladinac i Bosna sastanu u jednoj takmičarskoj utakmici. Ove sezone nastupaju u istom rangu (Druga liga FBiH - grupa Sjever), a sada je došao red da odmjere snage jedni protiv drugih i to u Kamberima na stadionu Lipik, gdje se svojevremeno igrala i Prva liga Federacije.

Omladinac ima više iskustva, ali Bosna dolazi na Lipik s jasnim ciljem da pomrsi račune rivalu. Iako se danima u Gradačcu priča o "utakmici visokog rizika", dosta je tenzija među navijačima, treneri timova Nihad Kadić i Nermin Huseinbašić spuštaju loptu i ističu fudbalske čari u prvom planu. Uvjereni su da će se u nedjelju sve svesti na kvalitetan i uzbudljiv fudbal, bez nemilih stvari, te da će, bez obzira kako se meč završi, sutra jedni druge pozdraviti na ulici, popiti kafu, a neki dijeliti i radni prostor.

"Derbi koji se čeka 10 godina. Želimo da to bude fudbalski praznik u Gradačcu. Bilo je nepotrebnih tenzija s obje strane na Facebooku, puno prepucavanja koja nisu pristojna ni kulturna i remeti jednu ovako dobru ceremoniju koja nas čeka u nedjelju. Očekujemo fer i korektnu utakmicu. Uvjeren sam da će ljudi koji organizuju utakmicu sve odraditi na visokom nivou. Nadam se da će biti lijepo vrijeme i da će privući veliki broj navijača. Neke ekipe Premijer lige ne mogu da privuku toliki broj gledalaca", govori trener Omladinac Nihad Kadić.

"Puno toga je isprepletenog između dva kluba. I ja i kolga smo bili treneri ovih klubova, poznajemo se dugo jer smo zajedno i radili, a od trenutnih igrača Bosne, bio sam svima trener osim jednog igrača. Ovo su bukvalno naša djeca, i moja i Huseinbašićeva. Sve ovaj put mora biti u duhu fer pleja, kako sportu i dolikuje. Pobjednik neka bude onaj koji to više zasluži. Mnogi fudbaleri su igrali za obje ekipe. Puno toga je isprepleteno, komšije smo, ali uvjeren sam da na terenu neće biti nijedna mrlja", dodaje Kadić.

Kadić i Huseinbašić se poznaju dugo godina, sada se nalaze na suprotnim stranama

Nermin Huseinbašić, legenda gradačačkog sporta, bivši igrač i trener i Zvijezde i Omladinca, sada kao trener Bosne želi takođe nedjeljni spektakl, uz jasno želju da on i njegovi igrači izađu kao pobjednici.

Oglasi

"Poželio bih sreću i kolegama i svojim igračima, s obzirom da se ovo čeka dugo, ovo nam je prilika da pošaljemo lijepu sliku samog grada. Ekipe su kompletne i treba da budu, da bi nedjelju imali pravi spektakl. Omladinac je kao i mi kompletni, odmarali smo neke igrače u zadnjoj utakmici da budu što spremniji za ovaj derbi. Smatram da se treba odigrati fer i korektna utakmica, da se zadovolje ukusi sve i jednog navijača koji dođe na stadion. Pripreme se rade u svakom pogledu. I ova sama press konferencija je znak tome. Želimo dobru utakmicu. Ne mogu reći pobijedit će ovaj ili onaj, pobijedit će ko bude bolji, ko bude imao više sreće, volje, želje... S obzirom da sam bio i trener Omladinca, dobro ih poznajem. I nema nijednog razloga da budemo ljuti jedni na druge. Želim da utakmica protekne u što boljem ambijentu. Konačno imamo jedan ovakav derbi i zašto da to upropastimo?", poručio je popularni Doro.

"Derbi treba da opravda očekivanja, ali da bude i velike borbe, želje, motivacije. Mi ćemo sutra svi zajedno u istom gradu, ne možemo da bježimo jedni od drugih niti trebamo. Nema potrebe za dizanje neprirodnih tenzija. Treba borbe, žara, sve to stoji, ali do određene mjere. Omladinca znam koliko i ekipu Bosne, ali bio sam fokusiran samo na svoje igrače. Želim izvući maksimum iz trenutne ekipe, baš kao što će to htjeti i moj kolega Kadić. U nedjelju izlazimo na teren da odigramo dobru utakmicu i da pošaljemo jednu lijepu sliku iz Kambera i Gradačca", dodao je Huseinbašić.

Potom su kapiteni dobili riječ. Prvo domaćeg, a potom i gostujućeg tima. I oni vjeruju da će fudbal pobijediti i da će nedjelja biti praznik sporta u Mionici i Gradačcu.

U nedjelju će biti veliki rivali, prije i poslije toga sugrađani, ugledni sportisti i dobri drugari...

"Uvijek to budu posebne utakmice. Ekipe su spremne i kompletne. Trudićemo se da napravimo što bolji rezultat, ali da to bude dobra fudbalska predstava. Pozivam sve da dođu u nedjelju u Kambere i da prisustvuju ovom derbiju. Gostima želimo dobrodošlicu. Dosta je tu igrača koji su igrali zajedno, svi se dobro poznajemo. Neka pobijedi spretniji i pametniji. Nadam se da ćemo to mi biti, a da gostima pružimo ruku i čestitamo na korektnosti. Ne sumnjam da će sve proteći u najboljem redu. Neće biti propusta, to će biti spektakl za sve. Omladinac je poznat i ima dosta svojih navijača, a ovaj duel privući će i dosta neutralne publike koja je uvijek dobrodošla. Želimo da opravdamo ta očekivanja", poručio je kapiten Omladinca Elmedin Mujkanović.

"Sigurno da ne treba igračima veća motivacija od ovakvog derbija, ni nama, a ni domaćinu. Nadam se punom stadionu i da sve bude fer i korektno. Ipak smo svi mi komšije, živimo zajedno, zajedno radimo...", kazao je kapiten i ujedno golman Bosne Emir Prljača.

Na kraju je zaključak svih aktera neka pobijedi fudbal. Već u ponedjeljak život će se nastaviti, a fudbalsko rivalstvo ponovo će nakratko nestati, barem do "uzvrata" u drugoj Mionici, odakle je FK Bosna, kada će se opet obrojavati sati do početka "gradačačkog El Clasica". 

Za kraj dodajmo da će Ilija Orkić iz Matića suditi duel 13. kola na stadionu Lipik, a asistirat će mu Filip Jarić iz Brčkog i Perica Maskaljević iz Donje Mahale.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

Bosna Mionica trenutno je bolje rangirana na tabeli jer se nalazi na šestom mjestu sa 20 bodova, Omladinac je deveti sa samo dva boda manje.

Najefikasniji igrači su Edin Hasanbašić iz Omladinca koji je do sada dao 10 golova, te na drugoj strani Haris Jahić koji na kontu ima 11 golova.

Top Komentari

Marro
Baš bi volio pogledati ovakve utakmice,lokalni derbi,bez zle krvi i sportski,pa ko pobjedi,pobjedi.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi