Prije pet sezona su bili najljepša fudbalska priča: Simpatični klub se pretvorio u "pepeo i dim"

Ogroman pad

Prije pet sezona su bili najljepša fudbalska priča: Simpatični klub se pretvorio u "pepeo i dim"

Haris Zilić

Neke klubove ćemo pamtiti bez obzira kakva ih sudbina zadesi u budućnosti.

Ostave poseban pečat, postanu simbol jedne borbe, uspjeha, jednostavno imaju svoju bajku na terenu.

Upravo to smo gledali u sezoni 2017/2018 u režiji FK Ostersundsa malog švedskog kluba koji bio hit sezone.

Sezonu ranije 2017. godine osvojili su prvi trofej u historiji to je bio Kup Švedske i osigurali su nastup u kvalifikacijama Evropa liga, da bi 2017/2018 počela njihova bajka.

U kvalifikacijama su eliminisali Galatasaray, Folu Esch i PAOK i izborili grupu Evropa lige gdje su u društvu Atlethic Bilbaa, Herthe i Zoryje zauzeli drugo mjesto i izborili nokaut fazu Evropa lige i proljeće u Evropi.

Tu nije bio kraj. U šesnaesetini finala stigao je dvomeč protiv Arsenala. Prvi susret su poraženi na domaćem terenu sa 0:3, a onda su sve iznenadili u revanšu u Londonu i slavili sa 1:2. Nije bilo dovoljno za veliku senzaciju, ali pokupili su simpatije fudbalske Evrope.

Pet godina nakon toga, Ostersunds je na pragu ispadanja u treći rang švedskog fudbala. Tri kola prije kraja švedske druge lige Osetsrunds je fenjeraš sa 24 boda, četiri boda manje od pozicija koje vode u play out i sedam bodova manje od pozicija koje garantuju opstanak, tako da ih čudo može spasiti.

Pad kluba počeo je početkom 2021. godine kada se osjetila finansijska kriza nakon pandemije koronavirusa. Dosta igrača je napustilo tim, posvetili su se mlađim igračima i ispali su te sezone iz švedske elite u drugi rang, a sada se ta dubioza nastavlja.

Jedna prelijepa fudbalska priča pretvorena je u "pepeo i dim". Mediji u Švedskoj pišu da se ne zna kakva će biti sudbina Ostersunda ako ispadnu u treći rang, koliko će se klub moći oporaviti i šta će od svega biti. Da li će možda biti najgori scenarij?

Sigurno je da su imali svoje trenutke u evropskom fudbalu, igrali su šesnaesteinu finala Evropa lige protiv velikog Arsenala, osvojili su Kup Švedske, a u prvenstvu najbolji rezultat su ostvarili 2017. godine kada su zauzeli peto mjesto.

Top Komentari

Arnel925
Sta je zanimljivo trener koji sad vodi Chelsea Graham Potter je covjek koji je vidio ovu ekipu od 2011 do 2018. Covjek je doveo tim iz 5 divirzije u svedskoj do evropa lige i pobjede kupa. Od kad je on otisao vise to nije ista ekipe bila. I malo poslije su ispali iz lige. Sad ce mozda ispasti i iz druge. Ovo je bila ekipe Graham Potter!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi