Otac Marka Marina: Nije rado išao da igra za Njemačku

Fudbaler Crvene zvezde je rođen u BiH

Otac Marka Marina: Nije rado išao da igra za Njemačku

Iz raznoraznih razloga mnogi fudbaleri koji su porijeklom iz BiH, a čiji je kvalitet na cijeni, igraju za druge nacionalne timove. Danas ih prepoznajemo samo po imenima i prezimenima - naši su, iako pasoši koje imaju govore drugačije.

Jedan od onih koji su mogli igrati za reprezentaciju BiH je i Marko Marin. Fudbaler koji u svom CV-u ima klubove poput Chelseaja, Fiorentine i Werdera rođen je u Gradišci, ali početkom crnih devedesetih sa svojom porodicom je odselio u Njemačku, gdje je u međuvremenu i napravio ime.

Kasnije je Marin zaigrao pod zastavom Njemačke, nosio je dres Elfa i na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, a danas kada nosi dres Crvene zvezde, novinare iz Srbije interesovalo je da li je postojala šansa da bude drugačije. A odgovor su dobili od njegovog oca Ranka koji je posjetio sina na pripremama.

"U Njemačku smo otišli pred početak rata. Moja žena je medicinska sestra, tada je postojao ugovor između Njemačke i Jugoslavije o razmjeni. Počela je da uči njemački, tako da smo se odlučili za selidbu", počeo je Ranko priču, pa onda se osvrnuo na to je li Marko mogao igrati za, recimo, Srbiju.

"To je bio proces... Zemlja u raspadu. Dok je bio jako mali nije se ni igrao fudbal, nego su bili ratovi. Bilo je normalno da igra za mlade selekcije Njemačke. Niko da odavde nije ni zvao, priznanje kvaliteta bio je poziv Njemačke."

A ostaje li žal?

"Kada je sazrio, digla se pompa, bio je najbolji mladi igrač Njemačke, dobijao je priznanja, medalje... Pritisak je to. Kada je dobijao pozive za reprezentaciju nije baš rado išao, prvo jer je u klubu bio zvijezda, a u reprezentaciji kao mlad je znao da nije u prvoj ekipi. To mu je smetalo, bio je nestrpljiv. Pritisak na selektora bio je da mora da igra. Možda ovo i nije trebalo da kažem, ali dobro."

Na Mundijalu je Marin imao priliku igrati protiv Srbije.

"Nisam bio u Južnoj Africi. Navijao sam za Njemačku samo kada Marko igra, kada je na klupi ili ne igra, bio sam u kontri. Nije mi smetalo da Srbija pobijedi, samo da on igra dobro."

Transferom u Crvenu zvezdu je ispunio njegovu želju.

"Porodici se promijenio život otkako je u Crvenoj zvezdi. Ovo je vrh njegove karijere da igra za klub koji voli. Najbolje se osjeća. Ovdje je iz srca ne samo zbog posla. Ispunio je i moju želju."

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Marin je danas daleko najbolji igrač Crvene zvezde. U protekloj sezoni za crveno-bijele je odigrao u prvenstvu 22 utakmice i pritom postigao šest pogodaka uz osam asistencija, a kao nagradu dobio je i kapitensku traku.

Top Komentari

casimiro
pa normalno da je rodjen u bih.za srbiju i hrvatsku nebi imao ko igrati da nije Bosanaca!!A isti ti Bosanci su tamo sad najveci hrvati.
16 0
Adnanos
Nikad nije bio ni blizu Bosne. Sam je rekao jos davno da nikad nebi igrao za Bosnu.
0 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi