"Otac mi je donosio cigarete i rakiju u kamp, Gaddafijevom sinu sam jednom dao flašu..."

Jedna od legendi italijanskog fudbala

"Otac mi je donosio cigarete i rakiju u kamp, Gaddafijevom sinu sam jednom dao flašu..."

Serijom A i B su nekada vladali "stari lisci". Jedan od njih je bio i Dario Hubbner, napadač koji je, poput mnogih Italijana, zablistao pod stare dane.

Tako je Hubner sa punih 35 godina, 2002., privi put u karijeri postao "capocannoniere", najbolji strijelac Serije A. Postao je tada najstariji igrač koji je stigao do prestižnog priznanja i postavio rekord koji će dosta kasnije oboriti Luca Toni.

Iako je vukao porijeklo iz Njmečake, sa očeve strane, Dario Hubner je bio klasični italijanski napadač, oportunista sa izraženim njuhom za gol i hladnokrvnom egzekucijom.

Nadavao se Hubner golova, bogatu karijeru okončao sa njih preko 300 na kontu. Njegove igre su uglavnom bile vrhunske, ali se njegova radna etika često dovodila u pitanje.

U pitanje je često dovođen i njegov način života, van terena.

Hubner, koji će uskoro napuniti 53 godine, prisjetio se za kako je to nekada izgledalo - u razgovoru za Quotidiano.net.

"Pušio sam najmanje 20-25 cigareta Marlbora dnevno i to sam radio otvoreno", prisjetio se "Bizon", kako mu je nadimak, pa nastavio:

"Nijedan trener me nikada nije pokušao spriječiti. Jedino što ih je zanimalo jeste da na terenu uradim ono što treba. Uvijek sam se bavio sportom, to me spasilo... Konačno jesam prestao pušiti, prošlog maja. Sada koristim samo električne cigarete, na paru."

Nisu samo cigarete bile porok Darija Hubnera, bilo je to i piće, a domaću rakiju, vrstu loze (grappa), imao je na raspolaganju čak i u trening kampu.

"Otac mi je krišom donosio cigarete i domaću rakiju u trening kamp, kada bismo bili smješteni blizu moje kuće u Trstu", rekao je Hubner.

Prisjetio se Hubner posebno i jednog saigrača iz vremena u Perugiji, Al-Saadija Gaddafija, sina nekadašnjeg prvog čovjeka Libije. Naravno, i tu se uplela rakija:

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Jednom prilikom sam Saadiju dao flašu izuzetno jake rakije. Sljedeći dan je kasnio na trening, pomislio sam 'o ne, možda mu je rakija naškodila'. Međutim, ubrzo se pojavio u svlačionici, pokazao prstom na mene i rekao: Gospodine Hubner, jako dobro, hvala vam!"

Dario Hubner je tokom karijere nastupao za Pieviginu, Pergolettese, Alma Juventus Fano, Cesenu, Bresciju, Piacenzu, Anconu, Perugiju, Mantovu, Chiari, Atletico Castagneto, Orsa Corte Francu, Castelmellu i Cavenago. Slavne dane je proveo u dresovim Brescije i Piacenze.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi