Otkud Kenanu Kodri pravo da zaigra za Athletic Bilbao?
Svi koji su upoznati sa klupskom filozofijom Athletic Bilbaa, znaju da za taj klub smiju igrati samo Baski!

Neobičan transfer bh. reprezentativca

Otkud Kenanu Kodri pravo da zaigra za Athletic Bilbao?

Bh. reprezentativac Kenan Kodro je posljednjeg dana zimskog prelaznog roka napravio transfer u Athletic Bilbao, za koji se s punim pravom može reći da je veoma neobičan i iznenađujući.

Nakon loše polusezone u Kopenhagenu za koji se nije naigrao, Kodro se odlučio na povratak u Španiju gdje je u prošlosti već nastupao za Real Sociedad, Lagun i Osasunu.

Naš napadač je sa Bilbaom potpisao troipogodišnji ugovor, a njegov dolazak na San Mames odmah je otvorio pitanje: Otkud mu pravo da zaigra za taj klub?

Možda neki ne znaju, ali Athletic Bilbao je klub za koji nikada u historiji nije nastupio niti jedan igrač koji nema veze sa Baskijom. Za Bilbao smiju igrati samo rođeni Baski, fudbaleri koji vuku porijeklo iz te španske pokrajine, a "progleda se kroz prste" i onim koji su određeni period života živjeli u Baskiji.

Kenan Kodro zadovoljava te kriterije jer je rođen u Baskiji, tačnije u San Sebastianu 19. augusta 1993. godine. Tada je njegov čuveni otac Meho Kodro igrao za Real Sociedad, pa je i sin Kenan tamo proveo cijelo djetinjstvo i prošao omladinsku školu plavo-bijelog kluba.

Kenan Kodro neće biti jedini "stranac" u Athleticu, jer za ovaj klub nastupa i Rumun Cristian Ganea. Njegova poveznica sa Baskijom je što je kao dječak sa majkom doselio u Bilbao, gdje je živio nekoliko godina.

Bilbaova klupska filozofija još se naziva "Kantera" i ovaj klub je po njoj specifičan ne samo u Evropi, već i u cijelom svijetu.

Otkupna klauzula - 80 miliona eura!

Ono što je zanimljivo je da u Kodrinom ugovoru sa Athleticom postoji otkupna klauzula po kojoj bh. napadač može otići za gotovo nevjerovatnih 80 miliona eura.

On će u novom klubu biti predstavljen sutra (petak) u 11:00 sati.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Inače, Kodro je u prvom dijelu sezone u danskoj Superligaeni postighao jedan gol iz osam nastupa dok je u kvalifikacijama za Evropa ligu bio strijelac pet puta.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je debitovao 28. marta 2017. godine, odigrao je devet utakmica i postigao dva gola.

Top Komentari

velez mo
SRETNO KENANE
8 0
andi
ma neka ,naš je šta..pa kakve ljudi prave sumnjive transfere i peru lovu pa niko ništa,alo kada je Bošnjo u pitanju,otvara se milion pitanja..bravo KODRO..
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi