Ovaj tim je igrao za Belgiju kad je posljednji put izgubila

Jednom riječju - Prahistorija

Ovaj tim je igrao za Belgiju kad je posljednji put izgubila

Vjerovali ili ne, fudbalska reprezentacija Belgije je svoj posljednji poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo doživjela prije tačno osam godina.

Tog 14. oktobra 2009. godine, Belgija je kao gost poražena od Estonije sa 2:0 i to je još uvijek posljednji poraz Crvenih đavola u kvalifikacijama za Mundijal. Zanimljivo, baš u tim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine Belgija je bila u grupi i sa Bosnom i Hercegovinom i oba puta je izgubila - 4:2 u Genku i 2:1 u Zenici.

Nevjerovatno je koliko su se vremena promijenila, pa je Belgija u međuvremenu od jedne blago iznadprosječne evropske selekcije izrasla u svjetsku velesilu, po imenima jednu od pet najjačih na planeti.

Za Belgiju su na pomenutoj utakmici protiv Estonije nastupali neki igrači kojih se mnogi više i ne sjećaju. Kada u prvih jedanaest pročitate imena Gabyja Mudringayija ili Emila Mpenze, shvatite da se posljednji poraz Belgijanaca desio stvarno davno. Prahistorija, reklo bi se.

Nekadašnja i sadašnja Belgija su kao nebo i zemlja, a baš te kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici su bile posljednje u kojim su Crveni đavoli bili protivnik po mjeri svakoj iole jačoj selekciji u grupi. Nedugo zatim je belgijski reprezentativni fudbal procvjetao i jasno je da će na predstojećem Mundijalu u Rusiji Belgija biti jedan od najvećih favorita čak i za prvo mjesto. U pomenutim kvalifikacijama, Belgija je zauzela tek četvrto mjesto sa jednocifrenim brojem bodova.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Za kraj, još jedan zanimljiv i optimističan statistički podatak. Od tri posljednja poraza Belgije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dva joj je nanijela Bosna i Hercegovina. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije