Slučaj Ovčina

Ko gubi, a ko dobija?

Slučaj Ovčina · Riječ, dvije...

A. Beganović

Haris Ovčina, jedini je fudbaler FK Velež, koji s novom Upravom kluba nije postigao dogovor oko revidiranja ugovora, tako da će do kraja sezone najvjerovatnije utakmice Rođenih gledati sa tribina.

Nakon višemjesečne pauze za vikend se nastavlja fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini i to utakmicama osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine - najmasovnijeg takmičenja u kojem trofej brani FK Velež.

Aktuelni osvajač Kupa naše zemlje u drugi dio sezone ulazi sa novim Upravnim odborom, novim stručnim štabom, ali i određenim igračkim promjenama u ekipi.

Nakon što je završen prvi dio sezone održana je Skupština FK Velež na kojoj je za nasljednika Senada Husnića, čovjeka koji je nakon određenih raskola u bivšoj Upravi, držao Velež "izand vode", izabran je Senad Kevelj.

Tadašnji prvi čovjek mostarskog sporta prihvatio se zahtjevnog posla, a odmah po dolasku na čelo kluba, zajedno sa svojim saradnicima je najavio rezanje troškova. Kevelj je u svom prvom obraćanju članovima Skupštine, ali i u medijskim istupima, između ostalog isticao da će prioritet novog Upravnog odbora biti svesti troškove na "razuman" nivo.

I odmah su Kevelj i njegovi saradnici krenuli sa ispunjavanjem svojih najava, odnosno počeli su pregovarati sa igračima vezano za revidiranje njihovih ugovora. Iako su očekivali mnogo veće probleme po tom pitanju, nisu se susreli sa njima. Svjesni teške situacije, kako u samom društvu, tako i sportu, svi igrači izuzev Frane Ikića i Harisa Ovčine su postigli dogovor sa čelnicima kluba.

Oglasi

Ikić i Ovčina su na početku priprema radili odvojeno od ekipe po posebnom programu, a nekoliko dana uoči odlaska u Tursku, dogovor je postignut i sa ponajboljim fudbalerom Veleža u prvoj dijelu sezone Ikićem, tako da je Ovčina ostao jedini sa kojim nije pronađena zajednička riječ.

Istina, iako se infromacije o slučaju "Ovčina" dobijaju na kapaljku, SportSport.ba je iz svojih izvora saznao da su zainteresirane strane u protekla dva mjeseca pokušavale pronaći zajednički jezik, ali nisu uspjele. 

Neslužbene informacije govore da Ovčina jednostavno nije prihvatao ponudu čelnih ljudi Veleža vezane za smanjivanje mjesečnih prihoda, a do pisanja ovog teksta, ni dogovor oko eventualnog raskida ugovora nije postignut.

Dakle, Ovčina će kako sada stvari stoje, do kraja sezone, a moguće je i do ljeta 2024. godine dokad mu traje ugovor, trenirati odvojeno od ekipe. Klub je dužan da mu osigura sve uslove za trening koji mu pripadaju na osnovu profesionalnog ugovora, te da poštuje sve stavke vezane za njegova mjesečna primanja, a i on je dužan da ispunjava sve što je napisano u ugovoru.

Oglasi

No, opći je dojam da će upravo Ovčina iz ovog "rata" izaći kao gubitnik jer pola ili godinu i pol bez takmičarskih mečeva, za profesionalnog fudbalera u njegovim godinama mogu biti kobni po karijeru. Neće ni Velež proći bez posljedica, odnosno novom šefu stručnog štaba Nedimu Jusufbegoviću će sasvim sigurno nedostajati fudbaler njegovih kvaliteta.

Ali, Jusufbegović će to nekako nadoknaditi, a Ovčina šest ili osamnaest mjeseci bez takmičarskih mečeva i treninga sa timom sasvim sigurno neće. I upravo zbog toga, dok nije kasno, ovaj sjajni fudbaler bi trebao "popustiti". Ako ne zbog Veleža u kojem je stekao igračko ime, onda zbog svoje budućnosti. Naravno, to "popuštanje" ne treba da znači i podcjenjivanje samog sebe.

Iz Famosa u Velež

Haris Ovčina je u Velež stigao 2016. godine iz Famosa. Tada 20-godišnji fudbaler nije bio poznat bosanskohercegovačkoj javnosti, no u Veležu su procijenili da uz kvalitetan rad može napraviti iskorak. I nisu pogriješili, odnosno iz godine u godinu, Ovčina je pružao sve bolje partije i kako je vrijeme prolazilo, sastav bez njega se nije mogao zamisliti.

Svojim dobrim igrama Ovčina se nametnuo i stručnom štabu A selekcije. Dobio je poziv i debitovao je u prijateljskom susretu sa Sjedinjenim Američkim Državama. U Veležu je postao igračko ime, klub mu je donio mnogo, ali svojim igrama i ponašanjem na terenu i van njega, uzvraćao je na najbolji mogući način.

Haris Ovčina
Haris Ovčina FK Željezničar FK Željezničar Pozicija: MF

Statistika

15 nastupa
10 kao starter
3 žutih kartona
0 crvenih kartona
0 asistencija
0 golova
Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kraj prošle sezone istekao mu je ugovor sa Veležom, povezivao se sa Sarajevom, no na kraju je postigao dogovor sa Rođenim. Potpisao je novi dvogodišnji ugovor, a zbog povrede je propustio i ljetne pripreme te početak sezone.

Ukupno je za Velež odigrao 74 utakmice u Premijer ligi i pritom je postigao tri pogotka kojima je dodao osam asistencija. U aktuelnoj sezoni odigraoi je 12 mečeva u Premijer ligi.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

pjanke.sa
Ovog momka treba dovesti u Sarajevo i dati mu normalan ugovor i uslove. Ne znam sta se ceka
3 7
DESCHY
Željo ga završava preko brata Nihada Selimovića i Selena Balića, duguju mu i plate i bonuse, da je pametan da ih tuži pa dobije slobodne papire, ali momak je korektan i zahvalan Veležu, a ovi iz Veleža ciganišu
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi