Ozil i Gundogan sa Erdoganom, DFB poručuje: Ne dozvolite da vas koriste u kampanjama!
Foto: Twitter/AK Partija

Stigle osude iz Fudbalskog saveza Njemačke

Ozil i Gundogan sa Erdoganom, DFB poručuje: Ne dozvolite da vas koriste u kampanjama!

Na zvaničnom Twitter profilu političke stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, AK Partije, osvanule su fotografije koje su digle dosta prašine, najviše u Njemačkoj.

Arsenalov Mesut Ozil i fudbaler Manchester Cityja Ilkay Gundogan su jučer u Londonu pozirali za fotografe u društvu turskog predsjednika. Sa Erdoganom se fotografisao i Cenk Tosun, fudbaler Evertona, ali se on nije našao u centru pažnje.

Naime, Ozil i Gundogan su njemački reprezentativci turskog porijekla, a Fudbalskom savezu Njemačke (DFB) se nije svidjelo što su se fotografisali sa Erdoganom, zbog politike za koju se zalaže i koju praktikuje.

Nedugo nakon što su fotografije osvanule na društvenim mrežama, čelni čovjek DFB-a Reinhard Grindel je poručio da nije dobra stvar za Ozila i Gundogana da se slikaju sa Erdoganom koji je u posljednjim godinama zauzeo izuzetno autokratski stav.

"DFB naravno poštuje posebnost situacije u kojoj se nalaze naši fudbaleri koji imaju migrantsku pozadinu, ali fudbal u globalu i DFB promovišu vrijednosti koje gospodin Erdogan ne poštuje dovoljno... Zbog toga nije dobra stvar da naši internacionalci dopuštaju da budu iskorišteni za predizborne kampanje. To sigurno neće pomoći naporima koje DFB ulaže u proces integracije", poručio je Grindel.

Zabrinutost zbog čitave situacije izrazio je koordinator selekcije Njemačke Oliver Bierhoff.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Nemam nikakve sumnje u Mesutovu i Ilkayjevu odlučnost da igraju za reprezentaciju Njemačke i znam koliko se oni poistovjećuju sa našim vrijednostima. Oni nisu svjesni simbolike koju ove slike imaju, ali mi to ne možemo prihvatiti i razgovaraćemo sa našim igračima", poručio je Bierhoff.

Podsjetimo u prošlosti su dosta bure u Njemačkoj izazivale namjere Erdogana da na tlu ove zemlje organizuje svoje predizborne skupove, koji su i zabranjivani odlukom vlasti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije