Di Canija su htjeli ubiti vlastiti saigrači, ali ono što je uradio na Goodisonu napravilo ga ikonom

Kontroverzni Italijan

Di Canija su htjeli ubiti vlastiti saigrači, ali ono što je uradio na Goodisonu napravilo ga ikonom

Edmir Škorić

Legendarni italijanski napadač Paolo Di Canio je krajem 90-ih godina prošlog vijeka došao da igra u Premiership nakon vrhunske sezone u škotskom Celticu.

Kontroverzni Italijan prešao je u Sheffield Wednesydaj, ali je više ostao upamćen po skandaloznim stvarima nego po svojim nastupima. Di Canio se nedugo nakon dolaska sukobio s trenerom Paulom Atkinsonom koji ga je optužio da nije dovoljno profesionalan u igri i čak je došlo do tučnjave između njih u svlačionici.

Na terenu Paolo nije mogao da sakrije svoje emocije. U septembru 1998. godine odgurnuo je sudiju Paula Elcocka nakon što mu je u meču protiv Arsenala pokazao crveni karton. Italijan je dobio čak 11 mečeva suspenzije i tri mjeseca je tada bio bez nogometa.

No, kada je prešao u West Ham, Paolo je iznenadio sve svojim plemenitim činom, zbog čega je cijela Engleska oprostila skandaloznom nogometašu za sve loše ranije učinjeno.

U decembru 2000. godine West Ham je remizirao s Evertonom na Goodison Parku, ali u posljednjim minutama Čekićari su imali zlatnu šansu da dođu do pobjede. Pri rezultatu 1:1, igrač West Hama Frederic Kanoute se sudario sa golmanom Evertona Paulom Gerrardom, koji se povrijedio.

U tim trenucima se igra nastavila, lopta je ubačena prema Di Caniju, koji je mogao da postigne gol, ali on je iznenada loptu uhvatio rukama i pokazao prstom prema povrijeđenom Gerrardu.

Oglasi

“U takvim situacijama hitna medicinska pomoć igra ključnu ulogu. Kvalifikovani fizioterapeut, koji se nalazi u blizini žrtve u prvim sekundama, može spriječiti ozbiljne povrede. Da sam pogodio na gol, izgubljeno bi šezdeset ili devedeset dragocjenih sekundi, a možda i više da je neko od defanzivaca blokirao udarac i lopta ostala u igri. Više puta sam rekao, kada sam na terenu, protivnik je moj smrtni neprijatelj, ali u tom trenutku sam prestao doživljavati Gerrarda kao protivnika i osjetio sam da je on samo moj kolega, moj brat po profesionalnosti, koji je rizikovao prerano okončavanje karijere. U mojoj glavi je bila samo jedna opcija - zaustaviti igru", rekao je Di Canio.

Nakon što su svi shvatili šta se dogodilo, čuli su se aplauzi i ovacije za legendarnog Italija.

Godine 2001. Paolov čin cijenila je FIFA - postao je pobjednik FIFA-ine nagrade Fair Play, koja mu je uručena u Zürichu. Di Canio je dobio pohvale od tadašnjeg predsjednika Josepha Blattera koji je Italijanu zahvalio "u ime organizacije i svih savjesnih ljubitelja nogometa na ovoj veličanstvenoj gesti učinjenoj u pravom duhu fair playa".

Međutim, nisu svi bili zadovoljni onim što je uradio Di Canio. Harry Redknapp, koji je tada trenirao West Ham, rekao je da je Di Canio bio spreman ubiti svoje saigrače u svlačionici.

“O moj Bože, dan kada je Di Canio uhvatio loptu na stadionu Evertona pet minuta do kraja... Stvarno su nam bili potrebni bodovi i umjesto da postigne gol, on hvata loptu tako da Gerrard dobije pomoć! Pomislio sam i rekao u sebi: 'Šta je on to uradio?'. A defanzivac Stuart Pearce ulazi u svlačionicu i govori: 'Drži me podalje od njega'. Ubit ću ga, odsjeći ću mu glavu'", ispričao je Redknapp.

Oglasi

Paolo se 2004. godine vratio u rodni Lazio, gdje je optužben zbog fašističkih stavova jer je počeo da slavi golove sa ispruženom rukom, a na tijelu je imao tetovažu posvećenu Benitu Mussoliniju.

Nakon umirovljenja, Di Canio se vratio u Englesku kao trener. Radio je u Swindonu, koji je doveo do treće lige, a potom je bio u Sunderlandu. Sada Paolo radi kao analitičar u italijanskim medijima, a nedavno je govorio i o Edinu Džeki.

“Moje mišljenje je da je Inter jači nego što je to bilo kada je trener bio Conte. Igraju drugačije, ofanzivnije i sviđa mi se što više rizikuju. Edin Džeko ima više kvaliteta u odnosu na Lukakua u nekim situacijama i rezultati su vidljivi. Inter nije zabio 20 golova u prvih šest kola još od sezone 1960. / 1961. Iskreno, mislim da Inter nije mnogo izgubio što je ostao bez Lukakua. Vjerujem da bi Inter osvojio ligu prošle sezone i sa Zapatom u napadu, možda sa nekoliko golova manje”, kazao je Di Canio za talijanske medije i uporedio Lukakua i Džeku:

Potražite više informacija na temu Premier league:

“Lukakuu nedostaje sedam, osam kvaliteta da bude sjajan igrač. Ima malo fudbalske inteligencije. Džeko je igrač koji utiče na ekipu da igra bolje i radi stvari koje Lukaku ne može. Lukaku je dobar igrač, ali nije šampion. Smatram da on trenutno ne nedostaje Interu.”

Inače, Di Canio je u svojoj igračkoj karijeri nastupao za Lazio, Ternanu, Juventus, Napoli, Milan, škotski Celtic te engleske timove Sheffield Wednesday, Charlton i West Ham.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi