Papazjanija en Buenos Aires
Jedan ili više neodgovornih pojedinaca ubilo je u pojam i desetine hiljada navijača na stadionu, a i predsjednika FIFA Giannija Infantina prekinuli su u njegovoj subotnjoj večeri. Javio se Infantino odnekud i naredio da se mora igrati, nemojte se zaj...

Kada će se steći uslovi za finale svih finala

Papazjanija en Buenos Aires · Kolumna

Kao da je smak svijeta tu, iza ćoška. Tako se doživljavaju u Buenos Airesu dueli najvećih tamošnjih fudbalskih rivala. 

Samo što su posljednja dva, prvi odgođeni za dan kasnije prije petnaestak dana, i drugi odgođen za ko zna kada, Superclasici bez presadana - mečevi koji bi mogli odrediti daljnju sudbinu takmaca. A pošto je sudbina ozbiljna stvar nije red da se o njoj odlučuje tek tako. Neka malo.

Po argentinskom shvatanju života i svijeta, po njihovom doživljavanju fudbala i kako to treba da izgleda, skoro pa se moglo pretpostaviti da će obilje raznih javašluka sklopljenih u jednu posvemašnju papazjaniju pratiti revanš meč nakon prvog susreta završenog 2:2. Ali otišlo se predaleko i kontra lijepom ukusu. I možda ne bi bio problem da nisu Boca i River zaintrigirali i fudbalski svijet izvan Južne Amerike, uvukli nas u svoje ludilo.

Hiljadu zašto, nijedno zato

Mnoga pitanja su mnogi postavljali, a rijetko je ko mogao dobiti ikakav logičan odgovor. Zašto je nešto tako kako je. Je li se završnica jednog fudbalskog takmičenja, Cope Libertadores, morala desiti na ovakav način?

Evo, recimo, zašto je baš tim putem gdje se nalaze navijači Rivera, tačnije njima ispred nosa, morao proći autobus sa igračima Boce. Kako je to moguće? Ili od kad su počeli cugati oni što su se trznuli da flašama, bocama dakle, zarafalaju Bocino prijevozno sredstvo, pa su toliko poludjeli.

Možda je odgovor u tome jer se radi o "fudbalski" najluđoj zemlji. Zemlji ne toliko bogatoj kao Brazil, i ne toliko siromašnoj kao Paragvaj. Ali, koja ima nešto svoje. Moglo je zato što je to Argentina, gdje advokat i doktor medicine imaju istovjetne obrasce reagiranja kao i lopovi, probisvjeti i propalice.

Nema puno razlike u temperamentu radilo se o realiziranim, superinteligentnim i onima što skupljaju zjale i kradu Bogu dane u pauzama između krađa kasetofona, satova, mobitela.

Kao da ista krv njima kola i kao da su podjednako žedni te euforije. Jednako je i jednima i drugima bitno osloboditi lavu vlastitog vulkana. I onda dođe vrijeme kada se polariziraju.

Kolorit koji prati utakmice Rivera i Boce oduvijek je prepoznatljiv, samo što se ovaj dvomeč, ovakav kakav je, nikada ranije nije igrao. I onda smo vidjeli koliko je čovjek zapravo životinja. A kud' ćeš bolji test od fudbala.

Nema uslova, kad će ih biti ne zna se

Objašnjenje pod kojim je CONMEBOL odgodio već odgođenu utakmicu u nedjelju doima se nevjerovatnijim od izjave Carlosa Teveza koji se u živi program javio podsjetivši na maratonske dnevnike Senada Hadžifejzovića s početka rata ovjekovječene u knjizi "Rat uživo".

Poručio je Tevez onima koji gledaju i njihovim porodicama da su dobro. Nisu im dali da se jave, a više od svega Teveza je zaboljelo što ih u svlačionici niko od igrača Rivera nije posjetio. Malo patetike, ali sve u svemu kao da je ratno stanje.

Utakmica se nije trebala igrati, ali čemu sve to izmotavanje tokom bjesomučnog iščekivanja auditorija širom svijeta?

Jedan ili više neodgovornih pojedinaca ubilo je u pojam i desetine hiljada navijača na stadionu, a i predsjednika FIFA Giannija Infantina prekinuli su u njegovoj subotnjoj večeri. Javio se Infantino odnekud i naredio da se mora igrati, nemojte se zaj...

Sve je u tom trenutku ličilo da se zaista mora igrati. Koliko je ljudi na svijetu uvrstilo iz ponude River - Boca neku od igara na svoj listić. Velik je to lobi. Koliko li su koštala TV prava?

Naprosto, novac je svemoćan i jedini bitan, pa je bilo nevjerovatno da neki tamo pijani pojedinac toliko utiče da se mora Infantino glavom i bradom laćati twittera i ružiti. Poremetili su ga propisno, a kako je zvučala njegova prijetnja i koliko su tamo suludi ne bi začudilo ni da su rekli "e nećemo sad igrati, namjerno". Nikada ti tamo ništa ne znaš.

CONMEBOL također nedorastao onome što su, kako mnogi smatraju, sami proizveli. Kako ćemo finale? Daj Bocu i River, to je naisplativije, pa se tako i desilo.

I onda se desi sve to zbog čega dva tima ni sinoć nisu imala podjednake uslove za odigravanje utakmice. Kada će imati? Ove sedmice sigurno ne zbog samita G20 u Buenos Airesu, no pitanje je da li će ikada imati više ikakve uslove nakon što su se, kako Batistuta reče, dobro osramotili.

I šta li bi se tek moglo dešavati nakon što se nekada odigra taj meč? Izvjesno je da kladionice u ponudu uvedu i više od 3,5 poginula. Kvota 1,60.

Savršena podloga za satirično književno djelo

U razradi eventualnog književnog djela koje bi ličilo na "Jebo sad hiljadu dinara" Borisa Dežulovića i koje bi pričom obuhvatilo dešavanja tri sata prije utakmice do momenta kada je jučer zvanično po drugi put meč bio odgođen, onaj siroti, pijani navijač Rivera ili više njih što su ranije krenuli s dopingom, bili bi čak možda i glavni junaci u borbi protiv globalnog kapitala. Ili se pak radi o bogatom navijaču, koji je naprasno ostao bez novca?

Siže: Ne znajući ustvari šta čine jer to rade samo zato što su takvi, argentinski zaljubljenici u fudbal (a prilika je za malo uzavreliju krv nego inače), u pokušaju ubistva, porazbijat će prozore Bocinog autobusa. Ili se pak radi o "zločinu iz ostvete" fudbalske mafije, kako ustvrdi gradonačelnik Buenos Airesa? Razotkrit će se sve u kolopletu suludih, naoko nepovezanih dešavanja.

Zanimljivo bi u toj knjizi izgledao i komesar za bezbjednost, koji je odredio gdje treba autobus proći, kao što su zanimljivo izgledali napaćeni fudbaleri Boce kao da ih je neko bombardovao hemijskim naoružanjem... Sve bi u tom djelu vjerovatno ličilo na dešavanja iz Alan Forda prenesena u neko ozbiljno klasično štivo gdje su glavni likovi moćnici, Infantino i ostale ozbiljne baje i čivije.

S jedne strane Argentinci su pokazali da civilizacijski nisu još na nivou da se mogu kupati u novcu, a s druge da se još samo tamo fudbal doživljava bitnijim od života. Apsurd, ali to je Argentina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi