Pape nakon prvog trofeja: Samo sam želio da budemo pristojni
Sušić je ovoga ljeta preuzeo ekipu koja je lani osvojila Kup, ali jedva izborila opstanak

Safet Sušić za SportSport.ba

Pape nakon prvog trofeja: Samo sam želio da budemo pristojni · Intervju

Safet Sušić od jučer u svojoj trenerskoj karijeri ima trofej - Superkupa Turske. Nakon brojnih angažmana i uspjeha sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine koji će teško neko ponoviti u skorije vrijeme, plasmana na Svjetsko prvenstvo, Sušić se sa Akhisarom pobrinuo za prvo iznenađenje sezone u Turskoj.

Protivnik novom timu našega Papeta bio je moćni Galatasaray koji nije uspio slaviti tokom 90 (1:1) i 120 minuta, a u penal lutriji sretnija je bila na papiru slabija ekipa.

"Hvala Vam na čestitkama, evo nas vozimo se sa aerodroma, valjda neće prekidati veza...", počeo je Pape.

"Kako sam se osjećao u debiju? Pa bio sam miran, kod mene nije bilo nekog posebnog naboja. Ne mogu reći da sam se pribojavao ove utakmice da ne budemo deklasirani, ali mi je najbitnije bilo da budemo pristojni, da odigramo lijepo i da ne bude 3:0, 4:0 za njih...", priča Pape.

A onda kada je utakmica krenula, Akhisar je zaigrao.

"Galatasaray je zaista bio ogroman favorit s odličnim trenerom Terimom, ali uopće oni nisu bili bolji. Štaviše, mislim da smo u potpunosti zaslužili pobjedu. Nakon 1:0 propustili smo dvije stopostotne prilike. Na poluvremenu sam rekao igračima da se opuste, da ih ne bude strah i da igraju slobodno, da nemamo šta izgubiti. Galata je uspjela izjednačiti, ali smo u produžecima dobro zatvorili prilaze..."

Papetu je ova utakmica mogla poslužiti da vidi šta može očekivati od ekipe u prvenstvu.

"Ne zanosimo se poslije pobjede. Ja znam kolike su realne mogućnosti ovoga tima. Ekipa se prošle godine borila za opstanak, tek dva-tri kola prije kraja je obezbijedila isti. U odnosu na taj tim dva igrača su nam otišla, doveli smo druga dva, među njima Avdiju Vršajevića i to je to. Nisu se desile neke ogromne promjene. Niti smo slabiji, niti jači. Pokušat ćemo odigrati jednu lagodnu sezonu, a mislim da je sredina tabele neki maksimalni domet."

Budući da su osvojili Kup prošle sezone ekipu očekuju nadmetanja i u Evropskoj ligi.

"Ne znamo s kim ćemo igrati tako da ne razmišljamo o Evropskoj ligi još. Suština je kod tog takmičenja da ne bi trebali ponoviti grešku Konyaspora iz prošle sezone. Nismo mi ekipa koja može igrati podjednako kvalitetno na tri fronta. Bezveze bi bilo da se fokusiramo na Evropsku ligu, a da zbog nje zapostavimo tursko prvenstvo. Prvenstvo mora biti prioritet."

U BiH igraju oni koji ne mogu nigdje drugo

Pape je nerado progovorio i o porazu Sarajeva od Atalante, i inače lošim dugogodišnjim rezultatima naših klubova u Evropi. Kada će se ta razlika između naših klubova i osrednjih evropskih timova smanjiti?

Potražite više informacija na temu Super Lig:

"Ma teško mi je o tome bilo šta reći. Žao mi je bilo Sarajeva, ljudi dole. Nemoguće je da je tolika razlika u kvaliteti. Neshvatljivo mi je kako su uspjeli primiti osam golova, ali dešava se. Možda jednom u 20 ili 50 godina, ali nekad se desi takva jedna utakmica. Mislim da je veći problem u glavi. Primiš odmah gol, pa težiš da izjednačiš, ostaviš ljudima prostor, a onda kola krenu nizbrdo.

Mislim da bi mi svi trebali biti malo realniji kada je naš fudbal u pitanju. Liga je jako loša i u njoj igraju samo oni koji ne mogu pronaći inozemni angažman."

Top Komentari

SEIKO
JA GLUPA PORTALA U PM.KO JE DOVEO EKIPU DO FINALA?FUJJJJJJJJJJJJJJ.DA NIJE MOŽDA TELEĆA GLAVA.........HAHAHAH
5 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi