Pape pravi čudo u Turskoj: Za mene to nije iznenađenje
Foto: EPA

Bivši bh. selektor iz Turske za SportSport.ba

Pape pravi čudo u Turskoj: Za mene to nije iznenađenje

Daleko od rodne Bosne i Hercegovine uspješnu trenersku priču vrijedno ispisuje Safet Sušić. 

Izvući skoro pa otpisani Alanyaspor iz drugoligaškog ambisa i steći simpatije navijača je nešto o čemu sanja gotovo svaki trener, a upravo to za rukom polazi Sušiću, koji postiže vrhunske rezultate i jedini je trener u Turskoj koji je u posljednja tri kola ostvario tri pobjede. 

Miran, staložen, unatoč dobrim rezultatima, nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine je s obje noge čvrsto na zemlji. 

"Za sada mogu biti zadovoljan s poslom koji je urađen. U posljednjih osam prvenstvenih utakmica klub je pod mojim vodstvom ostvario pet pobjeda, jedan remi i dva poraza, što je iznad svih očekivanja. Iako je ovo možda za nekoga iznenađenje, da budem iskren, za mene i nije. Zašto? Odmah kada sam došao vidio sam da u timu ima kvalitetnih igrača, da se može napraviti dobar posao i ispostavilo se tako. Uslovi za trening su dobri, a i igrači su vrijedni i ambiciozni", kazao je Sušić za SportSport.ba. 

Jeste li zadovoljni igračkim kadrom koji vas je zatekao u Turskoj? 

"Ja sam došao u Tursku početkom januara, a klubu su bili svjesni situacije u kojoj se nalazi Alanyaspor i dovedena su dva dobra igrača da se stabilizuje to. Tačnije, došli su Tzavellas Georgios i Junior Fernandez. Ima tu još dosta kvalitetnih igrača, prije svega Vagner Love koji je sa 32 godine izuzetan i zaista zna da postigne gol. Uz to je i lider u ekipi. Sve u svemu, zadovoljan sam..." 

Koliko Vam gode pohvale iz turskih medija i generalno od čelnika kluba? Čini se da ste mnogo više cijenjeni nego u našoj zemlji. 

"Da li me više cijene u Turskoj ili kod nas, to bolje vi znate (smijeh). Ja puno ovdje novine ne čitam, jer turski jezik slabo govorim i razumijem, tako da i nisam mnogo upućen. Vjerovatno su komentari dobri zato što se igra dobro i što imamo dobre rezultate." 

Šta je to što ste promijenili u Alanyasporu u odnosu na period kada je klub nizao loše rezultate? 

"Ono što mogu reći, jeste da Alanyaspor sada igra dosta ofanzivno. U svakoj utakmici stvorimo dosta šansi, zabijamo golove, mada i protivnici lako i nama dođu do gola. Izabrao sam takav način igre, jer sam vidio da imamo dobre ofanzivce. Riskantno je, naravno, ali za sada dobro funkcioniše i ne želim ništa mijenjati dok je tako."

Sada kada se vratite unatrag, postoji li utakmica koji biste posebno izdvojili?

"To je možda susret protiv Fenerbahčea. Žao mi je što nismo tada pobijedili, jer smo poslije 15 minuta igre imali vodstvo od 2:0, zatim smo pogodili prečku i propustili priliku da ih skroz dokrajčimo. Na kraju, ipak, primili smo glupo golove i izgubili dobijenu utakmicu. Krivo mi je i sada zbog toga, teško je zaboraviti taj poraz, a pribojavao sam se i da će to biti određeni šok u svlačionici. Srećom, moji igrači su dobro reagovali i nakon toga uslijedila je dobra serija." 

Postoje li možda razgovori o novom ugovoru? Važeći ističe za godinu dana. 

"Kada sam došao u Tursku dogovorio sam s čelnicima kluba da se isti taj ugovor produži na još godinu dana ukoliko ostanemo u ligi, mada ima i klauzula po kojoj mogu otići ako hoću. Sljedeće sezone cilj je da se napravi bolji tim, koji bi se borio za mjesto u prvih osam, međutim do toga ima još vremena. Najbitnije je da ovo što nam je ostalo privedemo kraju na najbolji mogući način, a objektivno gledajući, šanse da ispadnemo su minimalne. Konkurenti imaju veoma težak raspored i ne vjerujem da će biti nekih promjena." 

Prije nekoliko dana ste boravili u Sarajevu. Da li je možda razlog dolaska Haris Duljević koji se povezivao s Alanyasporom?

"Duljevića kao igrača ne poznajem, no čuo sam za njega. O pojačanjima za sljedeću sezonu u ovom trenutku uopšte ne razmišljam, jer sam fokusiran samo na sadašnjost. O drugim stvarima ću razmišljati tek kada završi ova sezona. Što se tiče samog mog dolaska u Sarajevo, više sam tu bio zbog nekih ličnih razloga." 

Kako provodite slobodno vrijeme u Turskoj? 

"Ovdje je jako lijepo. U Alanyji je klima fenomenalna i lijepo je vidjeti ljude kako izlaze, šetaju... Iskren da budem, u slobodno vrijeme ne radim ništa specijalno. Većinom se to svodi na gledanje utakmica, pripremanje i slično." 

Koliko Vam teško pada odvojenost od porodice? 

"Djeca su samostalna već, u zrelim godinama i nisam im sada ni potreban toliko (smijeh). Zahvaljujući telefonima, s njima mogu uvijek komunicirati prema tome i ne mislim da im nešto mnogo nedostajem. Oni imaju svoj život. Vjerovatno ne bih mogao nikada otići u zemlje poput Kine ili Japana, ali Turska je relativno blizu i svako ko ima potrebu da vidi nekoga do koga mu je stalo, može to da uradi uvijek." 

Sutra je na rasporedu 110. gradski derbi između Željezničara i Sarajeva. Kome dajete prednost?

"Volio bih da pobijedi Sarajevo, međutim Željezničar je u ovom trenutku lider i čuo sam da imaju najbolju ekipu u prvenstvu. Ishod susreta će sigurno imati veliki utjecaj na odluku o prvaku, ali ne i presudan. Ne treba zaboraviti ni da je u igri Zrinjski, koji ima veoma dobru ekipu i kvalitetnog trenera kakav je Blaž Slišković. Iako je teško prognozirati ko će na kraju biti prvak, ponavljam da bih najviše volio da to bude Sarajevo." 

Da li planirate uskoro doći na jednu utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine? 

"Kako da ne. Prvenstvo u Turskoj se završava prije sljedeće utakmice sa Grčkom i planirao sam da dođem na Bilino polje. Bit će to sigurno ključna utakmica za nas u ovim kvalifikacijama i ne treba napominjati koliko bi nam pobjeda značila", riječi su Sušića na kraju razgovora za SportSport.ba. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi