Paul Scholes i poduzetnik i trener: "Sada je pravo vrijeme"

Legendarni veznjak preuzeo Oldham

Paul Scholes i poduzetnik i trener: "Sada je pravo vrijeme"

Bivši veznjak Manchester Uniteda Paul Scholes vjeruje da je pravo vrijeme da počne svoju menadžersku karijeru nakon što je u ponedjeljak imenovan za trenera Oldham Athletica.

Britanski mediji izvestili su da prošle sedmice da je Scholes dobio dozvolu da zauzme ovu poziciju, nakon što je engleski FA odlučio da 10-postotni vlasnički udio 44-godišnjeg bišeg reprezentativca u Salford Cityju, kluba u petom rangu takmičenja, neće predstavljati sukob interesa.

Scholes, doživotni navijač Oldhama koji je cijelu karijeru proveo igrajući u Unitedu, osvojio je 11 naslova Premier Lige, tri FA kupa i dvije krune Lige prvaka prije nego što je 2013. godine objesio svoje kopačke o klin.

On je posljednji iz takozvane "zlatne generacije" koji je zaplovio trenerskim vodama, prateći tragov Franka Lamparda u Derbyju i Stevena Gerrarda u Rangersu.

"Bilo je i ranije opcija, ali sada je pravo vrijeme", rekao je Scholes, koji je za Englesku odigrao 66 utakmica.

"Znam da je prošlo 20 ili 30 godina od posljednjih uzbuđenja u klubu i od tada klub je uvijek u nekoj borbi za ispadanje. Ja sam kao i svaki drugi menadžer koji je bio ovdje i želim da pokušam promijeniti stvari."

Vlasnik Oldhama Abdallah Lemsagam se nada da će Scholesova želja da uspije u svom prvom menadžerskom poslu uzburkati duhove u Boundary Parku.

"On je čovjek koji će donijeti mnogo znanja o nogometu i njegova glad za trenerskim uspjehom će pažnju usmjeriti na naš klub. Svi će pratiti šta to on radi", rekao je Lemsagam u svojoj izjavi.

Scholes ima ograničeno iskustvo treniranja, uključujući četiri utakmice uz Ryan Giggsa kada je njegov bivši suigrač preuzeo odgovornost nad Unitedom nakon što je 2014. godine klub otpustio Davida Moyesa.

Bivša internacionalna Engleska zvijezda posljednjih je godina radila kao televizijski stručnjak za BT Sport.

Salford City je izvjestio da će Scholes podnijeti ostavku kao direktor kluba, ali će zadržati svoje dionice zajedno s bivšim kolegama iz Uniteda Garyjem i Phil Nevilleom, Giggsom, Nicky Buttom, Davidom Beckhamom i biznismenom Peterom Limom.

"Iako Paul nikada nije radio u Salford Cityju, on će podnijeti ostavku na mjesto direktora nogometnog kluba, što će mu omogućiti da se potpuno usredotoči na svoju novu ulogu u Oldhamu", navodi se u saopćenju.

Oldham je otpustio Frankie Bunna u decembru i trener akademije Pete Wild bio je privremeno zadužen za tim.

Pobeda od 3:0 u Crawley Town-u u subotu bila je Oldhamova prva u ligi od Nove godine, a na četvrtom su mjestu na tabeli četvrte lige s devet bodova od play offa.

"Ne bih bio ovdje da se ne osjećam uzbuđeno. Gledao sam fudbal na svim nivoima i osnove rada su iste na bilo kojem nivou na kojem se nalazite. Ovo je ekipa koja treba da se bori za promociju. To bi moglo biti nedostižno u ovoj sezoni, ali sigurno ne u sljedećoj."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi