Poljaci kipte od bijesa: Bizarna greška selektora Lewu i ekipu udaljila od Svjetskog prvenstva
Foto - EPA

Paulo Sousa u centru pažnje

Poljaci kipte od bijesa: Bizarna greška selektora Lewu i ekipu udaljila od Svjetskog prvenstva

M. Šljivak

Selektor fudbalske reprezentacije Poljske Paulo Sousa nalazi se na velikom udaru tamošnje javnosti.

Ovaj 51-godišnji Portugalac odveo je Poljake u doigravanje za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali bi ga bizarna greška mogla koštati otkaza prije baraža.

Poljska je u posljednjem kolu poražena na svom terenu od Mađarske sa 2:1 i ovaj poraz ih je na kraju koštao jer neće biti nosioci u baražu.

Sousa je smatrao da mu tri boda iz ovog meča neće biti previše potrebna i da će Poljska biti nosioc u baražu bez obzira na ostale rezultate.

Odmorio je glavne igrače i izgubio je meč, a kako su bez direktnog plasmana na SP ostali Portugal i Italija i kako se bodovi protiv zadnje ekipe u grupi brišu, Poljska je ostala bez uloge nosioca u baražu, sve zbog Sousinog olakog shvatanja meča sa Mađarskom.

Tako bi Robert Lewandowski i društvo mogli ostati bez mjesta na Mundijalu i bila bi zaista prava šteta da čuveni Lewa ne zaigra u Kataru.

View this post on Instagram

A post shared by Robert Lewandowski (@_rl9)

Zbog ovog katastrofalnog poteza 51-godišnjem stručnjaku prijeti otkaz. Čelni ljudi Fudbalskog saveza Poljske su bijesni i ozbiljno se razmišlja o promjeni selektora.

Posljednju riječ će međutim imati predsjednik Saveza Cezary Kulesza, a Sousa je sve mirno podnio.

"Lako je pametovati nakon utakmice i tražiti krivca. Smatrao sam da je dobar trenutak da rotiram i da zamjene dobiju minutažu. Ne možemo se samo oslanjati na glavne igrače u budućnosti", rekao je Sousa nakon meča.

Vrlo je moguće da Portugalac neće dočekati baraž na klupi poljskog nacionalnog tima i vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti poljski Savez. 

Paulo Sousa je na klupi Poljske od januara ove godine. Selekciju je vodio 15 puta i ima učinak od šest pobjeda, pet remije i četiri poraza uz gol-razliku 37:20.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Portugalski stručnjak je kao fudbaler igrao za evropske velikane Juventus, Borussiju i Inter, a kao trener je radio širom svijeta.

Počeo je kao selektor U16 selekcije Portugala, radio je u Engleskoj (QPR, Swanse, Leicester), Mađarskoj, Izraelu, Švicarskoj, Italiji, Kini i Francuskoj.

Promo

Top Komentari

MaDaj
Otišao u baraz i prijeti otkaz.. kod nas pobijedio jednu utakmicu cijele kvalifikacije i Mirno spava
15 0
Krivaja Zavidovići
Ko je mogao očekivati da će Portugal i Italija biti drugi.
14 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi