Payet i Radonjić riješili derbi!

Marseille bolji od St. Etiennea

Payet i Radonjić riješili derbi!

U novijoj historiji epitet fudbalskog "klasika" nosi duel PSG-a i Marseillea, neki najvećim derbijem u Francuskoj zovu i sudar dva "Olimpika", Lyona i Marseillea, ali ako pitate tradicionaliste i dalje je najveći derbi francuskog fudbala okršaj dva kluba sa najviše titula prvaka države - St. Etiennea i Marseillea.

St. Etienne je svoje zlatno doba imao šezdesetih i sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, dok je Marseille uz dvije titule iz 71. i 72. godine, svoje zlatno doba proživljavao krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

U novijoj historiji su oba kluba "pala", dosta je to izraženije kod St. Etiennea s obzirom da se Marseille ipak uspijeva održati u samom vrhu francuskog fudbala - iako titule već godinam unazad skoro kao po pravilu idu na Park prinčeva. Zbog toga je derbi St. Etienne - Marseille u godinama iz nas izgubio značajanu dozu naboja, privlačnosti, važnosti. Ipak, i dalje je riječ o velikom derbiju.

Večeras je na stadionu Geoffroy-Guichard odigran upravo derbi između St. Etiennea i Marseillea (Ligue 1, 23. kolo), a gosti sa Velodromea su slavili pobjedu rezultatom 0:2.

Iako su navijači Marseillea doputovali na utakmicu, većini ulaz na stadion nije bio dozvoljen. Ipak, domaći navijači su se pobrinuli za dekor i atmosferu dostojnu derbija.

Marseille je, međutim, jako brzo utišao domaće navijače s obzirom da je Dimitry Payet postigao majstorski gol iz "mrtvog ugla" (nakon što je izbacio iz ravnoteže svog čuvara) za 0:1.

St. Etienne je u nastavku utakmice pokušavao doći do poravnanja, ali nije uspio stvoriti dovoljan broj velikih prilika, pa se mreža gola Marseillea nije tresla.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Sa druge strane, Nemanja Radonjić je u 85. minuti, nakon proigravanja Sansona, matirao golmana domaćih i riješio sve dileme oko pobjednika.

Marseille je sa nova tri boda došao do ukupno 46 (drugo mjesto na tabeli), dok je St. Etienne ostao na 28 bodova - na 15. mjestu tabele Ligue 1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi