Luda priča kako je Pele za vezanje kopački uzeo milion dolara i započeo rat koji i danas traje

Brazilac nije bio svjestan šta radi

Luda priča kako je Pele za vezanje kopački uzeo milion dolara i započeo rat koji i danas traje

A. Čaušević
Teme:

Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, preminuo je u 83. godini godini nakon nekoliko sedmica borbe između života i smrti. 

Čuveni O'Rei se smatra najvažnijim fudbalerom u historiji. Ne samo zato što je postao prva velika zvijezda već i na neki način spona između staromodnih igrača i igrača kakve gledamo danas.

Ova brazilska legenda postala je jedna od velikih fudbalskih refernci, gdje se niz sportskih brendova borilo za njegove poput Adidasa ili Pume. Zapravo, vodio se neobičan rat između dvije firme, čiji su osnivači braća Rudi i Adi Dassler.

Rat koji je započeo već na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku, kada je Adidas kontaktima s meksičkim vlastima uspio spriječiti pojavu Pume na tom događaju. Ta bitka nijednom nije donijela ništa dobro, pa su zato na Svjetskom prvenstvu 1970. oba brata potpisala "ugovor o nenapadanju".

Dogovor koji su ispoštovali, a koji ih je dolaskom potencijalne zvijezde poput Pelea na to Svjetsko prvenstvo natjerao da potpišu novi ugovor, 'Peléov pakt'.

Bio je to sporazum u kojem niti jedna od dvije kompanije pneće provoditi akcije, bilo koje vrste, s ciljem da brazilski napadač postane njihov zaštitni znak i nosi opremu.

Oglasi

Ipak, Puma je prekršila taj pakt, a on je u završnici Svjetskog prvenstva između Brazila i Pele nosio cipele njegovog brenda. Čin koji je prošao nezapaženo kod svih, osim kreatora Adidasa.

Postoji priča prema kojoj je prije utakmice četvrtfinala protiv Perua i ponudila čak 120.000 dolara da zaigra u njihovim kopačkama. Ako se u obzir uzme inflacija riječ je u iznosu od oko miliona dolara.

Pele je neposredno prije početka utakmice trebao čučnuti i zavezati kopačke što bi snimile i kamere te bi u svijet otišla reklama za Pumu.

Sve je smislio Hans Henningsen, predstavnik koji je sve promijenio, budući da je postao Peleov najbolji saveznik, i donio fudbaleru ponudu Pume bez odobrenja samog brenda.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pele je prihvatio, a Henninigsen je to rekao Adiju Dassleru, koji je na kraju prekršio pakt sa svojim bratom Rudijem, sporazum kojeg Brazilac nije bio svjestan.

Braća Dassler su tako počeli sukob koji se više od 50 godina kasnije nastavlja bez rješenja, dok njihove kompanije ostvaruju nevjerovatne prihode.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
poginu jadni pele ubi ga gladna puma nekje nezboravljen
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi