Ovo je prvi stadion koji nosi ime po Peleu

Inicijativa Infantina urodila je plodom

Ovo je prvi stadion koji nosi ime po Peleu

Edmir Škorić
Teme:

Nacionalni stadion u Zelenortskim otocima nosit će ime legendarnog brazilskog nogometaša Edsona Arantesa do Nascimenta poznatijeg kao Pelea.

Odluku o promjeni imena Nacionalnog stadiona, koji se nalazi u gradu Monte Vaca na otoku Santiagu, donijela je vlada na čelu s premijerom Ulissesom Correiom e Silvom kao posvetu velikom bivšem brazilskom nogometašu.

Otočna republika u Atlantskom oceanu će postati prva zemlja na svijetu koja je prihvatila prijedlog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, koji je nedavno rekao da svaka od FIFA-inih zemalja članica treba da nazove jedan stadion po jednom od najboljih nogometaša svih vremena.

"Kao počast i priznanje ovoj ličnosti koja nas sve čini velikima, izražavam svoju namjeru (ne - Vlade) da naš nacionalni stadion nazovem "Pele stadion", u inicijativi za koju vjerujem da će nekoliko zemalja u cijelom svijetu slijediti", rekao je Ulisses Correia e Silva.

"Zelenortske ostrve i Brazil imaju povijest i kulturu koje idu ruku pod ruku, to su dvije sestrinske zemlje, ujedinjene jezikom i vrlo sličnim identitetima", precizirao je Ulisses Correia e Silva.

Čelnici Zelenortskih ostrva, koji se nadaju uskoro proslaviti ovaj simboličan čin, već su sapštli tu namjeru FIFA-i, nakon što je predsjednik Gianni Infantino zatražio od svih zemalja svijeta da jedan od svojih stadiona nazovu po Peleu.

Pele je preminuo 29. decembra u dobi od 82 godine, nakon što je prethodno primljen u bolnicu Albert Einstein zbog respiratorne infekcije tokom liječenja od raka.

Pele, punim imenom Edson Arantes do Nascimento, počeo je karijeru u Santosu sa 15 godina, a već sa 16 bio je član brazilske reprezentacije, za koju je igrao na Svjetskom prvenstvu 1958. godine.

U klupskoj konkurenciji nastupao je za Santos, od 1956. do 1974. godine, a karijeru je završio u SAD-u, u njujorškom Cosmosu.

Jedini je u povijesti koji je tri puta osvojio naslov svjetskog prvaka, 1958, 1962. i 1970. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi