Rivaldo nije bio na Peleovoj sahrani: "Nisam bio u Brazilu, a i da jesam, opet ne bih otišao"

"Savjest mi je čista"

Rivaldo nije bio na Peleovoj sahrani: "Nisam bio u Brazilu, a i da jesam, opet ne bih otišao"

E. Škorić

Pedesetogodišnji bivši brazilski reprezentativac Rivaldo bio je među onima koji nisu došli na sprovod legendarnom sunarodnjaku Peleu, koji je umro 29. decembra prošle godine.

Pele je dugo bio bolestan, a krajem godine izgubio je bitku za život. Otišao je nakon Diega Maradone još jedan velikan nogometne igre, po mnogima najveći svih vremena.

Od njega su se opraštali širom svijeta, a posebno teško je bilo njegovim Brazilcima. No, na sahrani u Santosu bio je samo jedan svjetski prvak s Brazilom 1994. godine - Mauro Silva. Mnogi su izostali, ali Rivaldo se oglasio i pojasnio zbog čega.

Rivaldo, koji je osvojio najveći trofej 2002., objasnio je da nije otišao na sahranu jer nije bio u Brazilu, ali ne bi to učinio ni da je bio u svojoj domovini.

"Želio bih razjasniti informacije koje su se pojavile u medijima. Govorim samo za sebe, čak i da sam bio u Brazilu, nisam siguran da bih otišao na sahranu, iako znam da je Pele bio najbolji svih vremena", rekao je Rivaldo.

"Ne volim odavati počast u ovom trenutku (bez obdukcije), nisam protiv nikoga ko to želi učiniti. Upoznao sam Pelea, sjedio s njim nekoliko puta i imao sam priliku odati mu čast dok je bio živ".

Oglasi

"Pokazivao sam mu naklonost i divljenje u svakom trenutku i svaki put kad mi je zahvalio na tome. Niko neće promijeniti poštovanje i divljenje koje sam imao i koje nastavljam gajiti, iako nisam išao na njegovu sahranu".

"Najveća počast se odaje tokom života, a ja sam to učinio i imam vrlo čistu savjest", rekao je Rivaldo, prenose brazilski mediji .

Pele je sahranjen prije dva dana, a prethodno je lijes s njegovim tijelom bio izložen na stadionu Santosa u kojem se proslavio.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pele je osvojio tri Svjetska prvenstva s Brazilom. Tokom karijere, računajući i prijateljske utakmice (te golove koje je postignuo tokom služenja vojnog roka), postigao je više od 1200 golova, a u ligaškim natjecanjima, zaslužan je za 589 golova u 605 odigranih utakmica.

FIFA ga je 1999. godine proglasila najboljim nogometašem u povijesti uz Diega Maradonu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti