Pet je indicija - Neymar za par mjeseci postaje prvi igrač od (ukupno) pola milijarde?
(Foto: EPA) Neymara je Barcelona Santosu platila blizu 90 miliona eura, dok je PSG za njegove usluge izdvojio više od 220 miliona

Zna se ko može režirati novi transfer potres

Pet je indicija - Neymar za par mjeseci postaje prvi igrač od (ukupno) pola milijarde?

Ako neko ima polarizirajući efekat na ljubitelje sporta, preciznije fudbala, onda je to Neymar - jedan od najboljih fudbalera današnjice.

Mišljenja o sebi je u velikoj mjeri podijelio šokantnim transferom iz Barcelone u PSG. Brazilac je izašao iz Messijeve sjene za 222 miliona eura i postao najskuplji igrač u historiji fudbala. Mnogi će reći da je njegov transfer u potpunosti promijenio prilike u svjetskom fudbalu, a ne bi čudilo da Neymar ponovo šokira fudbalsku planetu, po drugi put u svjoj karijeri.

Razmažen, glumac i ko zna koji negativan epitet ostavimo po strani, Neymar je strašan igrač i možda jedini "dostupan" koji bi mogao popuniti rupu u Real Madridu nastalu odlaskom Cristiana Ronalda, Real Madridu koji je sinoć razbijen na Bernabeu i koji se oprostio od Lige prvaka u osmini finala.

Tokom Neymarove dvije godine u Ligue 1 nisu prestale glasine o njegovom nezadovoljstu. Brazilac navodno želi novi transfer, a ukoliko do istog dođe mogao bi postati prvi fudbaler koji je prebacio pola milijarde eura u transfer naknadama.

Brazilčevi dosadašnji transferi (iz Santosa u Barcu i iz Barce u PSG) koštali su blizu 310 miliona eura, a uskoro bi mogao ostvariti novi, vjerovatno vrijedan otprilike koliko i njegov posljednji (222 miliona eura). Tako bi Brazilac "skupio" transfera u vrijednosti od oko 530 miliona eura.

Kao najizglednija opcija za njegov novi transfer izdvaja se Real Madrid. Međutim, postoje li indicije da će Neymar zaista i napraviti novi transfer i postati igrač od milijardu eura? Pa, postoji njih pet...

1. Pritisak Finansijskog fair playja

Ugledni The Times izvještava da je PSG pod ogromnim pritiskom da ispuni uslove Finansijskog fair playja i tako izbjegne sankcije.

Ne nedostaje optužbi na račun PSG-a kada je "finansijski doping" u pitanju, pogotovo nakon astronosmskih transfera (Neymar, Mbappe).

UEFA je zbog kombinovane vrijednosti transfera Neymara i Mbappea od oko 450 miliona eura i otvorila istragu protiv PSG-a. Ukoliko bi PSG prodao Neymara sigurno bi zaradio barem 220 miliona eura, a "Sveci" bi skinuli oko 35 miliona eura sa budžeta za plate igrača.

Kada se sve sabere, nakon eventualne Neymarove prodaje PSG ne bi morao više toliko brinuti o FFP-u.

2. Mbappeov uspon

Zvjezdani uspon mladog Kylana Mbappea vjerovatno znači i da Neymar ne bi toliko nedostajao Parižanima.

Mladi Francuz briljira u ulozi špica, krila i napadača koji djeluje iza špica, a od kada se Neymar povrijedio pokazuje da može sam vući ekipu.

Nisu samo brojke Kylana Mbappea impresivne, impresivan je i način, lakoća i elegancija njegove igre kojom podsjeća na neke od najvećih igrača svih vremena i jasno je da mu je suđena uloga najveće zvijezde PSG-a ili nekog drugog tima - ko zna...

Vrlo lako bi PSG svu svoju pažnju, pogotovo u sferi marketinga, mogao usmjeriti na 20-godišnjeg Francuza i sa Neymarom u ekipu, a ukoliko bi Brazilac i otišao jasno je da na Parku prinčeva ne bi očajavali...

3. Neymarovo nezadovoljstvo

O Neymarovom nezadovoljstvu u Parizu se već odavno piše, skoro od samog njegovog dolaska u Grad svjetlosti.

Tako je prošle godine španski novinar Diego Torres pisao kako Neymar ne uživa u klimi, da je izolovan od svojih saigrača i da radije provodi vrijeme sa svojom "pratnjom".

Zbog toga mnogi smatraju da Neymar sanja o povratku u Španiju, s tim što bi ovaj put obukao dres Real Madrida.

U Neymarovu želju da obuče dres Kraljeva ne treba sumnjati. Kao dječak je boravio na probi u Madridu, slikao se sa tadašnjim velikim zvijezdama Kraljeva, a prije 14 godina je (kao tinejdžer) za brazilski ESPN izjavio da sanja o Realu.

4. Demanta nema

Glasine o Neymarovom potencijalnom transferu u Real traju i traju, ali pravog demanta nema.

Neymar i njegov otac (i menadžer) Neymar senior odbijaju u potpunosti odbaciti mogućnost transfera u Real Madrid.

Da "doda ulje na vatru" potrudio se sam Neymar koji je nešto ranije ove sedmice u razgovoru za Goal.com, između ostalog, poručio:

"Real je jedan od najvećih klubova na svijetu... Svakog koga prati Real Madrid bi privlačila činjenica da tamo i zaigra".

Izjavio je Neymar i da je sretan u Parizu, ali i da niko ne zna šta budućnosti nosi.

Stiče se dojam da je Neymar itekako otvoren za novi veliki transfer...

5. Realu je očajno potreban vrhunski kvalitet

Čini se da su Zinedine Zidane i Cristiano Ronaldo na vrijeme napustili Bernabeu.

Zasićeni Kraljevi više ni ne liče na moćnu silu evropskog fudbala, a već su se oprostili od svih značajnih trofeja - za ovu sezonu.

Kako zamijeniti Cristiana - pitanje je koje se javlja Florentinu Perezu u noćnim morama, a čini se da je Neymar najbliže Portugalcu što Kraljevi mogu dobiti. I kada su igračke kvalitete u pitanju, ali i marketinška "snaga" Brazilca.

Dakle, ukoliko Real Madrid odluči, a sve prilike su da hoće, krenuti po novu veliku zvijezdu koja može imati momentalni uticaj na prilike na Bernabeu (za razliku od mladog Viniciusa), Neymar bi već ovog ljeta mogao postati prvi čovjek od milijardu (i više) eura u svjetskom fudbalu.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi