Collina se prisjetio šta je rekao skrhanim Bavarcima 1999. godine: "Leže, plaču, kažem im da..."

United je savladao Bayern

Collina se prisjetio šta je rekao skrhanim Bavarcima 1999. godine: "Leže, plaču, kažem im da..."

Admin Čaušević

Finale Lige prvaka je utakmica za koju živi svaki fudbaler. Prilike da se ovakvi mečevi igraju ne ukazuju se svake sezone. Upravo iz tog razloga porazi posebno bole i znaju ostaviti bolan trag. Do sada je odigralo niz čuvenih finala, ali jedno se izdvaja. U pitanju ono iz Barcelone 1999. godine.

Mlađi ljubitelji fudbala su vjerovatno jednom ukucali na tražilicu "Bayer - Manchester United 1999" s ciljem da pogledaju šta se dešavalo na Nou Campu 26. maja 1999. godine.

Bavarci su vodili do samog kraja meča. Poveli su golom Maria Baslera, promašili su niz odličnih prilika tokom ostatka meča i minute su ih dijelila od trenutka kada će se popeti na krov Evrope.

Međutim, uslijedio je najčuveniji preokret u historiji fudbala. Crveni đavoli su u sudijskoj nadoknadi postigli dva gola. Prvo preko Teddjya Sheringhama, a zatim i preko Ole Gunnara Solksjaera.

Ta utakmica je na neki način postala zaštitni znak Sir Alexa Fergusona i njegovog Uniteda, tima koji je postao specijalizovan za postizanje golova u samoj završnici kao i ostvarivanje pobjeda.

Oglasi

Scene pojedinih igrača kako bespomoćno i u suzama leže na terenu, razočarani i nemoćni zbog poraza se i 25 godina kasnije dijele na društvenim mrežema. Sve to najbolje govori o kakvom zapravo šoku se radilo.

Oliver Kahn, Samuel Kuffour su izgledili slomljeni, Michael Tarnat i Markus Babbel također. Utakmicu je sudio legendarni Pieruligi Collina koji je ispričao šta je rekao skrhanim igračima Bayerna.

"Bili smo u posljednje dvije minute utakmice, a vidio sam igrače Bayerna na klupi da su spremni da proslave titulu. Navijači su se grlili na tribinama čekajući moj posljednji zvižduk."

"Onda odjednom Manchester United u dvije minute zabija dva gola i preokreće rezultat. Nikada neću zaboraviti radost igrača i engleske klupe, izgledalo je kao lavovi koji riču, a na klupi Bayerna je vladala tišina."

Igrači Uniteda trčali su kao ludi po terenu, a ja sam vidio igrače Bayerna kako leži i plače, bez nade, s ogromnim razočaranjem. Prilazim im, ali ne mogu mu ništa drugo reći osim 'Ustani i bori se, imaš još 20 sekundi'"

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ali u tom sam trenutku vidio pravo lice fudbala gdje bi igrači dali cijeli život na stadionu s gledateljima koji su klicali od radosti i drugima koji su bili izranjavani duboko u duši", ispričao je Collina.

Bayern je bolan poraz u finalu od Manchester Uniteda stigao naplatiti dvije godine kasnije kada je na San Siru boljim izvođenjem penala pobijedio Valenciju.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sigurno su kucali Bayer - Man Utd. :))), i našli pomenutu utakmicu. Haha
0 0
Milen
Vrhunska utakmica kad se igra do kraja sa more lepih fudbalskih poteza i na kraju more emocija utakmica za nauk nikad nije izgubljeno uvek se igra..........
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi