Pique ponosan na klub koji je kupio: "Ispočetka je bilo 10-15 navijača, sada ih dođe i 400"

Pique ponosan na klub koji je kupio: "Ispočetka je bilo 10-15 navijača, sada ih dođe i 400"

E. Škorić

Investiciona grupa Kosmos, u vlasništvu Barceloninog fudbalera Gerarda Piquea, kupila je prošle godine nogmetni klub Andoru iz istoimene pirinejske države.

Nogometni klub Andora je osnovan daleke 1942. godine, a na bazi sporazuma nogometnih saveza takmiči se u nižim ligama Španije. Trenutno je svrstana u šesti rang i smatra se amaterskim timom, no dolaskom Piquea i klub je počeo da djeluje ozbiljnije.

Stoperu Barcelone i suprugu poznate pop dive Shakire Piqueu je to još jedan od zapaženih poslovnih poteza, a bavi se još i izvozom, video-igrama, optikom, energetskim pićima i organskom hranom.

Pique ima velike ambicije sa španskom verzijom Salford Cityja - engleskog niželigaša u vlasništvu šest bivših igrača Manchester Uniteda.

"Niko nije mislio da bi Andora mogla biti vrlo zanimljiva perspektiva, ali mi smo je analizirali i mislili da ima veliki potencijal", kaže dirketor Kosmosa Ferran Vilaseca.

Pique je za klub čuo preko prijatelja iz Andore, pa je pomiskio da bi to mogla da bude dobra stvar.

"Glavna razlika u odnosu na druge klubove u Španiji je tu da cijela zemlja podupire tim", rekao je Pique. "Ne želimo biti samo investitor, želimo da budemo uključeni u tim, da ga učinimo boljim i odvedemo naprijed".

Piqueov prvi potez je bio imenovanje bivših igrača Barcelone Gabrija i Alberta Jorquera u stručni štab.

Gabri je proveo 13 godina u Nou Campu, osvojivši Ligu prvaka 2006. godine. Prije Andore je radio u Sionu.

"Prijatelji su pitali da li sam siguran u to, bilo im je neobično. Ostavio sam profesionalni nogomet i spustio se za nekoliko liga, ali Gerard Pique me uvjerio sa svojim stavom da se prihvatim ovog posla. Nemam šta da izgubim, mogu puno dobiti", kazao je Gabri.

U Andoru su stigli neki igrači iz Barcine La Masije poput Martija Riverole ili Adria Vilanove, sina preminulog bivšeg trenera Barce Tita Vilanove.

Pique ne gleda često svoj klub zbog obaveza prema Barceloni.

"Volio bih ići češće, ali Barcelona ima jako zgusnut raspored, no pratim koliko god mogu utakmice. Moji roditelji i moj brat odu nekoliko puta da gledaju utakmicu. Bili su tamo kada smo slavili", kaže Pique.

Gabri objašnjava da Pique ima veliki uticaj na igrače.

"Bilo je malo teško igračima u početku. Bilo je mnogo promjena, a onda je Pique dolazio na utakmice. Bilo je malo nervoze i pritiska, ali pored njega dobijete povjerenje i sigurnost".

Učinak Piquea se najviše osjetio na tribinama.

"Sjećam se da je prva utakmica koju sam pratio imala 10-15 ljudi. Danas može biti 300-400 navijača", tvrdi Pique.

Kada je tim prošlog mjeseca osigurao promociju, na stadionu Andore bilo je oko 1500 gledatelja. Neki su s puta pored stadiona posmatrali utakmicu.

"Imati nekadašnje profesionalne igrače koji su uključeni u timove nižih liga je nešto pozitivno", kaže Pique. "To im daje dodatnu podršku i čine ove lige zanimljivijima, za navijače i medije".

Sljedeće sezone FC Andora će igrati u Tercera diviziji i biti će u žrijebu za Kup kralja po prvi put u 24 godine - nudeći potencijalni susret s Piqueovom Barcelonom.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Na pitanje hoće li ikada igrati za klub, Pique kaže: "Ja sam igrač Barcelone i trenutno ne razmišljam o bilo čemu drugom".

Ko zna, možda će jednog dana igrati u ligi s Realom, Barcelonom i ostalim španskim velikanima. 

Top Komentari

AmarHZ1946
molim ge kupi Sarajevo ---)))))
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti