Piqueova ideja - od najstarijeg kluba na svijetu napraviti tvornicu talenata

Ipak, nije se ostvarila

Piqueova ideja - od najstarijeg kluba na svijetu napraviti tvornicu talenata

Fudbaler Barcelone Gerard Pique želio je ovog ljeta pokušao kupiti kultni engleski klub, Notts County, ali ponuda koja je upućena nije urodila plodom.

Pique je u saradnji sa svojom Kosmos Global Holding grupom bio u pregovorima sa sada već bivšim vlasnikom Notts Countyja Alanom Hardyjem o mogućoj kupovini kluba u julu.

Španskog fudbalera je na takvu ideju navela bogata historija i prestiž Notts Countyja - najstarijeg fudbalskog kluba na svijetu koji se, međutim, već odavno takmiči u nižim ligama.

32-godišnji štoper Barcelone je prije svega imao želju, po uzoru na La Masiju, reorganizovati omladinski pogon Notts Countyja i pretvoriti ga u "rasadnik" mladih talenata. Smatrali su Pique i grupa investitora da Notts County, iako niželigaš, ima dovoljno veliko ime da bez problema privuče mlade, talentovane fudbalere u svoj omladinski pogon.

Međuti, Piqueov plan se izjalovio jer je Alan Hardy, pritisnut dugovanjima (prije svega za neplaćenih porez), morao klub prodati po hitnom postupku, a brži i konkretniji su bili Danci, bogata braća Alexander i Christoffer Reedtz.

Alexander i Christoffer Reedtz su zvanično postali novi vlasinici Notts Countyja 26. jula ove godine.

Kosmos Global Holding grupa je već investirala ogroman novac u sport, pa je tako prošle godine potpisan 25-godišnji ugovor sa Internacionalnom teniskom federacijom s ciljem da se Davis Cup "digne na noge".

Među istaknutijim investitorima iz ove kompanije su i Lionel Messi, te američki milijarder Larry Ellison. Inače, Pique je Kosmos Global Holding pokrenuo sa Hiroshijem Mikitanijem, osnivačem kompanije koja je danas sponzor Barcelone, Rakutena.

Kada je Notts County u pitanju, ovaj klub je prošle sezone ispao iz Lige 2 i trenutno se takmiči u petom rangu engleskog fudbala - Nacionalnoj ligi. Sam klub je osnovan 1862. godine i stariji je od engleskog ligaškog sistema.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi