Pirić uzeo "jedinicu": Želim pokazati čelnicima kluba da nisu pogriješili što su me doveli
FOTO - EPA

Atromitos je novi klub bh. golmana

Pirić uzeo "jedinicu": Želim pokazati čelnicima kluba da nisu pogriješili što su me doveli · Intervju

A. Beganović

Bosanskohercegovački reprezentativni golman, 27-godišnji Kenan Pirić, u ovom prelaznom roku pojačao je redove grčkog superligaša Atromitosa.

Pirić je svoju fudbalsku priču počeo u Gradini iz Srebrenika, a sa 19 godina otišao je u Gent gdje se zadržao godinu dana, da bi 2014. potpisao za tuzlansku Slobodu.

Već tada se vidjelo da se radi o talentovanom golmanu pred kojim je lijepa karijera, a nakon tri godine provedene u Tuzli preselio je u Zrinjski. Sa Plemićima je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a 2018. je potpisao za Maribor.

I u prve dvije sezone standardno je čuvao mrežu višestrukog slovenačkog prvaka sa kojim je i on osvojio naslov, no u posljednjoj sezoni stigli su i problemi.

Bosanskohercegovački golman nije se mogao dogovoriti sa čelnicima kluba oko potpisivanja novog ugovora zbog čega je izgubio "jedinicu", ali i mjesto na klupi za rezervne igrače. Ipak, nije klonuo duhom, odradio je posljednju godinu ugovora. Znao je da će ponuda biti, a kada je došla ona iz Atromitosa, nije se puno dvoumio.

"Kada su me kontaktirali i predstavili svoj plan, vidio sam da se radi o ozbiljnim ljudima i zdravom klubu. Kada sam stigao na potpis ugovora, uvjerio sam se u njihove riječi. Dobro sam primljen, kako od čelnih ljudi kluba, tako od igrača i stručnog štaba. Imamo dobre uslove za rad, zapravo sve što treba profesionalnom igraču u mom novom klubu postoji", za SportSport.ba je istakao Pirić.

Oglasi

Kakve su Vaše, a kakve ambicije kluba u ovoj sezoni?

"Ambicije kluba su napraviti što bolji plasman, odnosno ući u play off među šest najboljih ekipa. Mislim da imamo kvalitet da to ostvarimo, došlo je mnogo novih igrača i to dobrih, tako da smo optimistični. A, što se tiče mojih ambicije? Što bolje se spremiti, što prije uhvatiti formu i uzeti 'jedinicu'. Vjerujem u svoj kvalitet i želim pokazati ljudima koji su me doveli da nisu pogriješili".

Atromitos je u vikendu iza nas odigrao dva prijateljska meča. Pretrpjeli ste dva poraza, ali oba si počeo kao prvi golman?

"Vidim da dobro pratite (smijeh). Da, igrali smo dva meča, nažalost u oba smo pretrpjeli poraze. No, radi se o pripremama i mislim da su nam ovi porazi dobro došli. Ukazali su nam na greške koje pravimo, a prvenstvo počinje za desetak dana. Gostujemo kod Olympiacosa, odmah teška utakmica i siguran sam da ćemo biti spremni".

U posljednjoj sezoni u Mariboru niste bili u prvom planu jer niste željeli potpisati novi ugovor. Kakav je osjećaj trenirati kada znaš da sigurno nećeš biti na terenu, a kakav kada se zapravo imaš za nešto boriti?

Oglasi

"Ne mogu se porediti te dvije stvari. Mnogo je drugačije. Sada znam da sam u planu, znam da će me koristiti, dok je u Mariboru zadnju sezonu to bilo sasvim suprotno. Odvojili su me u stranu, no to je sada iza mene. I to je sigurno jedno iskustvo, naučio sam i iz toga nešto."

Požari su "poharali" Grčku. Kakva je sad situacija po tom pitanju i kojim jezikom se govori u svlačionici?

"Iskreno, malo su mi pokvarili utisak. Nije lako to sve gledati, ali sada je to stavljeno pod kontrolu. Bilo je i kiše. Zahvatilo je najviše Atinu, ali ovo mjesto gdje mi treniramo i gdje živim, nije bilo nekih većih problema. Gorilo je u brdima, nebo se nije vidjelo od dima. Osjetila se toplota od požara, ali kažem, hvala Bogu sada je sve bolje. A što se tiče jezika na kojem govorimo, šef struke je Španac, a engleski se koristi na treninzima. Tako da nemam problem sa tim. Grčki je, rekao bih, malo specifičan, ali potrudit ću se da ga naučim. Ima vremena".

Nedavno si stigao u Grčku. Da li si riješio mjesto stanovanja?

"Privremeno sam bio u hotelu. Imali smo pripreme 15 dana u Španiji, pa onda ovaj turnir za vikend. Sad sam pronašao stan i u ovih dan-dva ću se preseliti".

Potražite više informacija na temu Super League:

Za sami kraj, Velež je iznenađujuće u Konferencijskoj ligi savladao AEK. Kakve su bile reakcije u Grčkoj?

"Iskreno, u Grčkoj niko nije očekivao da će Velež proći. Gledao sam revanš susret u hotelskoj sobi, navijao sam za Velež, dok su mi saigrači uglavnom bili za AEK. Mislim da je AEK olako ušao u mečeve i šokirani su bili nakon što su ispali. Mediji su ih, ono što se kaže, stvarno razapeli".

Top Komentari

Manager
Article sponsored by AK SPORT AGENCY - Admir Husaric (Owner )
7 1
amza
Lošijeg golmana s ovoliko pažnje i ovoliko medijskog prostora nisam vidio klada golman za kantonalne lige.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi