Piše se Željezničar, a čita besmrtnost

Plavi slave 100 godina

Piše se Željezničar, a čita besmrtnost · Komentar

A. Čaušević

FK Željezničar, najtrofejniji bh. klub, slavi 100 godina. Besmrtnost je možda pravi termin za sve ono kroz šta je prošao kultni sarajevski klub u prvom stoljeću postojanja. 

Sve je počelo 17. septembra 1921. godine. Ideja grupe željezničkih radnika osnivanju kluba je pretočena u djelo. Željezničar je odigrao utakmicu protiv SAŠK-a tada najjačeg bh. kluba. U Savez je primljen zvanično 19. septembra.

Sto godina nije malo, nema baš puno klubova koji su dočekali svoje prvu stotku, posebice ako se u obzir uzme sama historija dešavanja. Što su čovjeku voda i vazduh Željezničaru je ljubav svojih navijača, neumornih donora emocija i podrške kakve izaziva samo fudbal. To je ono što ga drži i što će ga držati u životu.

Željezničaru je do sada bilo manje-više kao i u životu. Sreća, tuga, radost, iskušenja, usponi, padovi, ali je sve uspio preživjeti. Zbog svoje specifičnosti urođene radničkom klasom radi se o klubu koji je bio voljen, cijenjen i poštovan u cijelom regionu.

Titula prvaka Jugoslavije iz 1972. godine, čuveno polufinale Kupa UEFA 1985. godine, Zubandan 1998. godine, Newcastle 2002. godine i prepuno Koševo, duple krune 2001. i 2012. godine, samo su neki od događaja koji se mogu izdvojiti iz bogate tradicije.

Najteže je bilo svakako na početku agresije kada je zapaljen stadion Grbavica. Gledati kako vatra guta tvoj dom je bolno i užasno iskustvo, međutim danas je taj isti stadion najljepši u Bosni i Hercegovini i to ponajviše zahvaljujući ljubavi prema plavoj boji.

Slike s prvog treninga na Grbavici nakon okončanja najduže opsade jednog grada u modernoj historiji same od sebe bude emocije jer ne kaže se uzalud da slika govori više od hiljadu riječi. Grupa igrača, srušene tribine, zapušteni teren i ljubav jača od svega...Jednostavno Željezničar!

Kako i svi klubovi tako i Željezničar ima svoje legende, prsti obje obje ruke nisu dovoljne da se nabroje. Ivica Osim je trenersko svjetsko ime, osoba čija je svaka riječ kao suho zlato, Josip Katalinski je bio među najboljim štoperima, a Edin Džeko je i sada među najboljim napadačima svijeta, ali i Joško Domorocki i njegovo čuveno "ne" priključivanju Torpedu kojim je zauvijek osigurao "besmrtnost" među navijačima Željezničara.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kolo sreće se okreće i aktuelna situacija u sarajevskom klubu nije baš najbolja, ali ako se premota film Željezničar je proizilazio sve nedaće i probleme, te na kraju izlazio kao pobjednik. Armija navijača Plavih ne sumnja u identičan ishod i ovaj put.

Željezničar u svojim vitrinama ima titulu prvaka Jugoslavije, šest titula prvaka BiH, šest Kupova BiH i tri Super kupa BiH, 16 trofeja koje ga čine najtrofejnijim klubom u BiH. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SonPen1946
Pise se zeljescar, a cita se mitomanija.
11 24
Ante G.
Pa i nije neki napredak za ovih 100 godina uocljiv. Evo ova slika... I dalje oranica. :)
7 22

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi