Platini odlučio: Olakšice za bogate klubove

UEFA najavila promjene

Platini odlučio: Olakšice za bogate klubove

Midhat Šljivak

Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), Michel Platini, najavio je olakšice za bogate klubove prilikom kupovine igrača.

UEFA je uvođenjem financijskog fair playa (FFP) uspjela da ograniči troškove bogatih klubova prilikom kupovine igrača, a kršenje ovih pravila bilo je strogo kažnjavano.

Tako su Manchester City i PSG dobili kazne od preko 50 miliona eura zbog kršenja fair playa, ali bi uskoro menadžeri svih bogatih klubova mogli neometano trošiti novac na pojačanja.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini najavio je velike olakšice, tako da bi financijski fair play mogao postati beskoristan.

"Mislim da su pravila dobro funkcionisala. Međutim, klubovi su podijeljeni. Neki smatraju da su ograničeni, drugi da bi trebalo znatno pooštriti pravila. Ipak, mislim da ćemo olakšati trošenje novca i da će pravila biti znatno lakša", rekao je Platini.

Olakšice za financijski fair play će se vjerovatno koristiti već u ljetnom prelaznom roku, pa bismo mogli očekivati ponovo nemilosrdno trošenje novca bogatih klubova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.