Plavi su imali dva igrača više i pobijedili su, a šta kaže statistika?
Jedan od duela Sulejmana Krpića sa odbranom ekipe iz Kaknja

Željezničar - Mladost 3:1

Plavi su imali dva igrača više i pobijedili su, a šta kaže statistika?

A. Beganović

Proteklog vikenda odigrani su susreti 30. kola Premijer lige, a s obzirom da je Mladost na Grbavici dobila dva crvena kartona, zanimljivo je pogledati statističke podatke sa ovog meča.

Željezničar je slavio rezultatom 3:1, a otpor Mladosti koja je nekih 50-ak minuta igrala sa dva igrača manje slomio je pred sami kraj susreta.

Plavi su, što je i logično, imali mnogo veći posjed lopte (68%-32%), izveli su 17 kornera, a gosti iz Kaknja tri. Izabranici Amara Osima imali su 21 šut prema golu gostiju od čega je osam išlo u okvir gola, a izabranici Elvedina Beganovića su šest puta šutirali od čega su dva šuta išla u okvir gola domaćina. Petanest prekršaja napravili su domaći, gosti devet.

Kako su imali više od poluvremena igrača više tako su Plavi i dominirali sredinom terena što se može najbolje vidjeti iz broja dodavanja. Imali su Plavi 560 dodavanja od čega 454 tačna, a domaći samo 232 od čega 152 tačna. Domaći su imali 12 ključnih dodavanja, a gosti samo jedno.

Od 151 duela na meču domaći su bili uspješniji u 75, a gosti u 76. Što se tiče zračnih duela tu nije bilo pobjednika, odosno od ukupno 54 iz po 27 su obje ekipe izašle kao pobjedničke. Domaći fudbaleri su 21 put pokušali predriblati protivničke i u 11 navrata su bili uspješni, a gosti su od 9 pokušaja driblinga šest puta bili uspješni.

Željezničar je najviše napadao po lijevoj strani. Imali su izabranici Amara Osima 53 naapada po lijevoj strani nakon kojih su osam puta šutirali prema golu gostiju. Po desnoj strani su napadali 42 puta i nakon ovih napada su uputili tri šuta prema golu, dok su po sredini napadali devet puta uz dva udarca prema golu. I Mladost je najviše napadala po lijevoj strani (19 puta, 1 šut prema golu), zatim po desnoj ( 17 puta, jedan šut prema golu) te po sredini (16 puta bez šuta).

Domaći su izgubili 78 lopti od čega 4 na svojoj polovini, a osvojili su 47 od čega 19 na protivničkoj polovini. S druge strane gosti su izgubili 80 lopti od čega 36 na svojoj polovini, a osvojili su 53 od čega samo jednu na protivničkoj polovini terena.

Da se Mladost grčevito branila, prije svega zbog manje igrača na terenu, govori i to da su Plavi imali čak 90 pozicionih napada nakon kojih su uputili deset udaraca prema golu. Mladost je pak imala 40 pozicionih napada, većinu u prvom dijelu, samo jednom su uputili šut nakon istih prema golu Željezničara.

Matej Rodin igrač susreta, Atajić najslabiji

Najbolji igrač susreta prema Instat indexu bio je stoper domaće ekipe, Matej Rodin. Postigao je pogodak, dva puta je šutirao u okvir gostujućeg gola. Osvojio je osam lopti, tri je izgubio, a od 60 dodavanja 54 su bila tačna. Od 15 duela iz 10 je izašao kao pobjednik.

U defanzivi je imao devet duela s tim da je iz sedam izašao kao pobjednik, dok je od devet zračnih iz šest izašao kao pobjednik. Sve to donijelo mu je Instat index 305.

S druge strane najslabiji index (162) imao je nekada velika nada Celtica, Bahrudin Atajić. Odigrao je 87 minuta, izgubio je devet lopti od čega šest na svojoj polovini terena. Od 22 dodavanja samo 12 je bilo tačnih, a od 11 duela iz pet je izašao kao pobjednik.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

GAziJAA___
Statistika kaze da je u prvom mecu na Grbavici Mladost ostecena, a u drugom da je Mladost DRASTICNO ostecena...
5 0
Div iz šehera
Sta ti rade komisije ,komisije su zaspale ostale bez titule a gdje je ta titula, eno je kod divova, gorit ce Titova.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi