Revolucija u Seriji A, prvi put će se igrati po sistemu od prije 58 godina?!

Play-off se vraća

Revolucija u Seriji A, prvi put će se igrati po sistemu od prije 58 godina?!

Edmir Škorić

Novinska agencija ANSA najavljuje veliku promjenu u italijanskoj Seriji A.

Vodstvo italijanske Serije A odlučno je da uvede pravilo play-offa za dvije ekipe koje se bore za titulu ili za opstanak u slučaju da imaju isti broj bodova.

U prethodnoj sezoni Milan je osvojio naslov nakon 11 godina, pošto je na kraju imao dva boda više od gradskog rivala Intera. Rossoneri su u zadnjem kolu s 3:0 slavili kod Sassuola i tako ovjerili naslov prvaka.

U borbi za opstanak, Salernitana je izgubila od Udinesea s 0:4, ali je ispao Cagliari jer nije uspio da pobijedi ekipu Venezije.

Sada italijanska novinska agencija ANSA javlja da će uskoro doći do velikih promjena i da su vlasti Serije A izglasale prijedlog da se od sljedeće sezone uvede pravilo play-offa, koje bi se koristilo u slučaju da dvije ekipe koje se bore za opstanak ili titulu nakon 38 kola imaju isti broj bodova.

Do sada su se u slučaju istog broja bodova mjesta na tabeli određivale na osnovu direktnih međusobnih susreta, a potom i gol-razlika.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Play-off sistem bi se tako nakon 58 godina mogao vratiti u Seriju A. Prvenstvo italije tako je riješeno u sezoni 1963/64 kada su Inter i Bologna imali nakon 34 kola isti broj bodova. Finale je odigrano u Rimu, a Bologna je s 2:0 pobijedila i bila prvak, dok je u utakmici za ispadanje Sampdoria pobijedila Modenu s 2:0.

Raspored za novu sezonu Serije A bit će objavljen 24. juna ove godine na posebnoj svečanosti. Utakmice će početi 13. avgusta i trajat će do 4. juna 2023. godine. Pauza vezana uz Svjetsko prvenstvo u Kataru održat će se od 13. novembra do 4. januara.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bk123
po meni je to najpoštenije... go razlika je najnepravednija po meni...a dokazalo se bezbroj puta da je s njom najlakše manipulisati...
6 0
rauber_bh
Vlasti Serie A?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti